Újra két manuálon szól az orgona muzsika

 

 

 

Hálaadó istentisztelet keretében adták át október 31-én a Református Nagytemplom felújított orgonáját, a hangszert előbb egy koncert keretében Karasszon Dezső orgonaművész, majd az istentiszteleten dr. Fekete Károly, a Debreceni Református Hittudomány Egyetem gyakorlati teológia tanszékének vezetője szólaltatta meg.

 

 

 

Az orgona felújítás több ütemben zajlott, a költségeket adományokból és pályázati forrásból fedezték.

A hangszerek királynőjének is nevezett orgona egyedi hangszer, hiszen nemcsak Magyarországon, hanem Közép-Kelet Európában is egyedüli, hogy eredeti állapotban maradt fenn a tasniládás Angster orgona, sohasem építették át.

 

 

 

Az összesen közel 15 millió forintos rekonstrukció első üteme a templomfelújítási pályázat része volt. Ekkor az orgona első manuálját újította fel Paulus Frigyes orgonaépítő mester.

– Ezután nem volt mód a rekonstrukció folytatására, pénzhiány miatt. Majd fordulat következett be, hiszen három adományozó segített. Volt, aki 6 millió forintot adott, más 1, illetve 2 millió forinttal segítette elő a felújítást. A fennmaradó összeget a gyülekezeti tagok gyűjtötték össze – részletezte Kovách Péter.

 

 

Dr. Fekete Károly, a Debreceni Református Hittudomány Egyetem gyakorlati teológia tanszékének vezetője szólaltatta meg

 

A református gyülekezet lelkipásztora azt is elmondta, hogy most a 2. nagyobb ütemnek lett vége, mely azt jelentette, hogy most már az orgona teljes felújítása elkészült. Lesz egy 3., kevésbé jelentős ütem is, amely már nem tartalmaz nagy munkákat.

 

 

 

Ez a lábfújtatás visszaállítását jelenthetné, illetve az orgonaszekrény teljes restaurálását, amely azért is fontos, mert az építkezés első ütemében több ponton kisebb-nagyobb sérüléseket szenvedett a hangszer. Ebben az időszakban az akkori kivitelezők több sípot elvittek az orgonából, törmelék is került a hangszerbe, így a felújítás a törmelék kitakarításával és 48 síp pótlásával indult.

 

 

 

A második időszakban elkészült a játszóasztal felújítása is, ennek az összegét megelőlegezte Paulus Frigyes, a gyülekezet ezt jövőre próbálja kifizetni. A munkát azonban azért hozták előbbre, mert technikailag és műszakilag ésszerűbb megoldást jelentett, hiszen így később nem kell ismét szétszedni a játszóasztalt a munkavégzés miatt.

Kovách Péter arról is beszámolt, hogy abban reménykednek, hogy később orgonaművészek is felfedezik és hangversenyeket adnak a különleges orgonán.

 

 

Nagy János címzetes nyugalmazott igazgató, Szentes város díszpolgára
már többször adott hangversenyt az orgonán

 

 

 

Karasszon Dezső orgonaművész hangversenye

 

Szentes, 2010. 11. 24.

 

 

.