"Mercedes motor Trabant karosszériában"

 

 

 

2010. november 24-én Monspart Sarolta, tájfutó világbajnok volt a szentesi könyvtár vendége.

A technika fejlődésével évről évre egyre több munkát háztartási gépek végeznek el helyettünk, egyre több a gépjármű, és egyre kevesebbet mozgunk. Monspart Sarolta szerint mindenkinek naponta fél órát – ha nem is sportolással – de mozgással kellene töltenie. Bizonyos gyakorlatok, melyekre példát is mutatott, akár a munkahelyen vagy tévénézés közben is végezhetőek. Ezekkel a gyakorlatokkal máris sokat tehetünk azért, hogy a mozgásszegény és egyoldalú egészségtelen táplálkozással és stresszel teli életmód miatt kialakuló betegséget (elsősorban a szív- és érrendszeri megbetegedések valamint a cukorbetegség) megelőzzük.

 

 

 

A napi félórás mozgás teljesíthető a munkába járás alkalmával is: lehetőség szerint válasszuk a kerékpárt, vagy a gyalogos közlekedést – ezzel nem csupán egészségünket, de környezetünket is védjük.

Az előadó a napi mozgás és a környezet védelme mellett kitért a helyes táplálkozás fontosságára is; előadása végén pedig mindenkinek adott egy korongot, melynek egyik oldalán testtömeg-index kalkulátor volt (ez az energiaegyensúlyról ad tájékoztatást), a másik oldalán pedig néhány élelmiszer fogyasztási gyakoriságára tett javaslat szerepelt.

Előadása végén a résztvevők kérdéseire is válaszolt.

 

 

 

Szentes, 2010. 11. 24.

 

 

 

.