40 éve képeznek fiatalokat a Zsoldosban

 

 

 

Fennállásának 40. évfordulóját ünnepelte a szentesi Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola. A kétnapos programsorozattal az utóbbi években elhanyagolt szakképzés fontosságára kívánták felhívni a figyelmet a szervezők. Az intézményben zászlót és emléktáblát avattak, és most először adtak át Zsoldos Ferenc Emlékérmeket is.

 

 

 

Öt évvel ezelőtt 2005-ben indult a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola alapításának 35. és névadója halálának 100. évfordulója alkalmából szervezett programsorozat a Zsoldos Napok.

 

 

 

Az iskola névadója Zsoldos Ferenc volt az, aki az ipartestület elnökeként azon gondolkodott, hogyan lehetne az ismétlő iskolába járó iparos tanoncok helyzetén javítani. Az oktatás akkoriban több iskolában folyt. A tanulólétszám és a szakmunkásképzés rangjának emelkedése viszont megkövetelte, hogy az addig a szegedi 624-eshez tartozó fiókiskola önálló épületben működjön. Így adták át 1970-ben a mai A épületet. 1997-ig a gyakorlati oktatás a város nagyüzemeiben, kisiparosoknál folyt. 1992-ben szakközépiskolai osztályok indultak, ahol 23 szakképesítés megszerzésére van lehetőség. A végzett szakmunkások érettségire való felkészítése gimnáziumi osztályokban történik.

 

 

 

Az ünnepi eseményen részt vett a Zsoldos-család legidősebb férfi tagja, Zsoldos Géza is, aki, mint gépészmérnök, és mint Zsoldos-leszármazott a mai napig fontosnak tartja a szakképzés támogatását. Beszédében arra is kitért, hogy ennek lehetőségét szerinte oly módon kellene újraszabályozni, hogy egy-egy vállalkozás vezetése, ha akarja, megválaszthassa, mely intézményt támogatja. Korábban ugyanis családi vállalkozásuk tudta segíteni a Zsoldos-iskolát, ma azonban erre - a jogszabályi korlátok miatt - nincs lehetősége.

 

 

 

A fiatalok 80 százaléka érettségire építő képzésben vesz részt, ez okozza a szakemberhiányt a munkaerőpiacon – mondta el az idén 40 éves iskola igazgatója, Pintér Etelka. Ezért lenne fontos – tette hozzá –, hogy nagyobb figyelmet kapjon az oktatásban ez a terület.

 

 

 

A Zsoldos Napok keretében megtartott ünnepségen zászlót és emléktáblát is avattak, és idén először adtak át Zsoldos Ferencz Emlékérmeket is olyan kiváló pedagógusoknak, akik legalább 20 évet töltöttek el a pályán az iskolában a szakképzés területén.

A rendezvény további képei ITT tekinthetők meg!

Szentes, 2010. 11. 24.

 

 

.