Panelfa - Az örök szerelem

Philemon és Baucis

 

 

 

Sokan felfigyeltek arra a falfestésre, mely a Kossuth utcai társasházak homlokzati falára kerültek. Többen kérdezték, hogy szép, hogy két fa lett felfestve, de miért nincsenek rajta levelek, mert így elég elszomorító látvány. Ennek jártunk utána!

Ha azt mondjuk, hogy ez a falfestmény az "örök szerelmet" ábrázolja, akkor mindenki meglepődik, de tényleg így van. A mitológiában találtuk meg rá a megfejtést!

A 21. századi ember nem is tudja, hogy mennyi csodálatos, tanulságos és szívet melengető, egyszerű történetet kaphat a mitológiából, ahonnan ennek a két fának a története is származik. 

 

PHILEMON ÉS BAUCIS

Az Istenek Zeusz és Hermész elhatározták, hogy emberi alakot öltve, pórias álruhában meglátogatják a halandó embereket. Phrígiában vándorolva több házba is bekopogtak, élelmet és éjszakai szállást remélve. Az emberek látva a két "csavargót" nem engedték be őket a hajlékukba. Kivéve egy idős házaspárt, Philemont és Baucist, akik megvendégelték őket, nyugodt szállást biztosítva nekik éjszakára. A lelketlen, gonosz embereket az Istenek árvízzel elpusztították. Az irgalmas idős házaspár viskóját meg erős, gyönyörű templommá változtatták, így ők megmenekültek. E templom őrzőiként élhették le hátralévő életüket. Kérésük az volt az Istenek felé, hogy együtt halhassanak meg, még a halálban se kelljen egymás nélkül menniük. Ezt az Istenek úgy váltották valóra, hogy halálukkor fává változtatták őket: Philemont férfias tölggyé... Baucist illatos hárssá....

Szentes, 2010. 10. 05.

 

 

.