Becsengettek a szentesi Katonasuliba is

 

Az idei tanév kezdetének egyik újdonsága máris beszédtéma a szentesi Zsoldos Ferenc Szakközép- és Szakiskolában. De kezdjük a történetet az elején…

 

 

 

A Katonasuli program kezdete óta megfogalmazódott az igény Szentesen, hogy a városban állomásozó alakulat és a város középfokú oktatási intézményei a program keretein belül alakítsanak ki egy együttműködést, amely a tervezhetőbbé teszi tanuló ifjúság pályaválasztását, illetve az önkéntes katonai pályát választók utánpótlásában is szerepet vállal.

Az idei tanév kezdete előtt, 2010. augusztus 26-án ez az igény konkrét megállapodást eredményezett. Ezen a napon Pintér Etelka a Zsoldos Ferenc Szakközép- és Szakiskola igazgatója, Nyers József mk. ezredes a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsnoka és Lőrincz Gábor a Honvéd Rákóczi SE elnöke egy háromoldalú megállapodást írt alá, melyben lefektették a felek konkrét megállapodását a Katonai alapismeretek tantárgy oktatása tekintetében. A megállapodást az iskola fenntartói oldaláról Magyar Anna a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke is ellenjegyezte.

Annak ellenére, hogy nem ez az első alkalom, hogy a Magyar Honvédség egy alakulata szerepet vállal a programban, a jelen együttműködés mégis új és a maga nemében egyedülálló. Egyrészt abban a vonatkozásban, hogy az iskola és az alakulat megállapodását kiegészíti a Honvéd Rákóczi Sportegyesület, amely egyesület az Önvédelmi ismeretek oktatásán túl, kiemelt figyelmet fordít az egészséges életmódra nevelésre, illetve a különböző sportágak megismerésére is. Egyedülálló továbbá az a rendszer is, hogy a Katonai alapismeretek tankönyv feldolgozása, témaköri bontásban, az alakulat aktív szolgálatot teljesítő katonái segítségével történik. Ahogyan az a jelenleg a Katonai alapismeretek tantárgyat tanuló két osztály szülői értekezletén a parancsnok ismertetőjében is elhangzott, az oktatásban résztvevő valamennyi katona önként vállalta a programban való részvételt.

A legfőbb elvárások tekintetében az iskola részéről a katonai pályára történő irányítás, az alakulat vonatkozásában az önkéntes szolgálatot vállalók utánpótlása a sportegyesület tekintetében az egészséges életmódra nevelés, ezen belül a sport, mint életmód megismertetése, megszerettetése került a megfogalmazásra. Természetesen várokozással tekintenek a programra a diákok is, akik a kihívást és többen életpályájuk kezdetét is mindenképpen a honvédség nyújtotta lehetőségekben, látják.

Szülői oldalról a szervezők az előzetes várakozásokat is meghaladóan, szintén pozitív hozzáállással találkozhattak. A szülők meghatározó többsége a valóban újdonságként megjelenő széleskörű ismeretszerzésen túl, leginkább a pályakezdés, az önálló élethez vezető út első lépéseinek lehetőségét látja a programban, sőt a már említett közös szülői értekezleten többször is elhangzott a „minden gyereknek szüksége lenne a katonáskodásra” mondat is.

A már a kezdetektől kiemelkedő érdeklődéssel övezett Katonasuli program egyre szélesebb körben válik ismertté a városban és a kistérségben, ami remélhetőleg a Katonai alapismereteket tanulni szándékozó diákok körének bővülését is elő fogja segíteni.

A programmal kapcsolatos előzetes előrejelzések alapján tehát minden remény megvan arra, hogy az összes együttműködő és érintett fél, kiemelten a diákok, elképzelései valóra válhatnak.

Szentes, 2010. 10. 18.

 

 

.