XV. Alföldi Fotószalon

 

 

 

Tizenötödik alkalommal rendezték meg városunkban az Alföldi Fotószalont, mely a Dél-alföldi Fotószalonból nőtte ki magát Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyét felölelő regionális eseménnyé.

A művelődési központ és fotókörének közösen meghirdetett fotópályázatára és kiállítására idén 92 szerzőtől 423 alkotása érkezett be, ebből 39 fotós 60 képét fogadta el kiállításra a zsűri.

 

 

 

Az ország legelismertebb fotóművészei közül kértek fel zsűrizésre hármat, köztük két hölgyet, hogy a női látásmód erősödjön az értékelésben. Baricz Katalin, Vékás Magdolna és Balla András három első díjat adott ki, úgy döntöttek, nem tesznek különbséget az egyforma színvonalú pályázatok között, sőt még a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének plakettjét is egyenrangúnak vették a díjakkal.

 

Az első díjazottak: Kovács Tamás Szabó Maya kecskeméti alkotó, utóbbi három képből álló kollekciójával, valamint Török Tibor Kalocsáról. A MAFOSZ-plakett a Szentesi Fotókörbe kerül, Berezvai László szegvári fotós kapta. A helybeli műhely egyébként ismét sikeres: 8 alkotó 14 fotográfiájával képviselteti magát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ismét sok különleges technikai eljárással készült alkotást csodálhatunk a fotószalonon, azonban a zsűri most kijelentette: nem a technikát nézik. Mégis, több képnél, ahol az eljárás sokat lendített a képen, értékelték azt is.

Berezvai László fóliára készült képe mögé csillogó felületet tett, mely egy kerékpáros negatívjának különleges bemutatását eredményezte, a kiállításon pedig MAFOSZ-plakettel díjazták alkotását. A szintén fotókörös, mindszenti Marton Ferenc 2000-ben nevezett először a fotószalonra, mind az öt alkotását elfogadták, közülük az egyik díjat is nyert. Azóta nem volt olyan év, hogy legalább a kiállításra ne került volna képe, de első helyezést is magáénak tudhat már. Ígéretes Pusztai Péter Pál indulása is, aki bár még csak másfél éve tagja a fotókörnek, s kisebb képanyagból válogathatott, elsőre rögtön három képével is kiállításra került.

 

 

 

 

 

A zsűrizés

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Díjazott képek

 

 

Berezvai László - Kerekez-Ő                                                Dr. Gyeviki János - Jin-Jang

 

 

Gál András - Felhő portré 1                                               Zvaló László - Levelek 4

            

 

Kovács Tamás - Életünk tükörképei vagyunk                                         Szabó Maya - Mozaikok I.

 

 

Marton Ferenc - Acél-árnyék                                       Törköly József - A kastély       

 

Török Tibor - Juhász portré

 

.