Térfesztivál és Bor és Pálinkaünnep

 

 

 

VIII. Szentesi Térfesztivál & III. Bor és Pálinkaünnep

 

Az idén újra megrendezésre kerül, 2009. szeptember 18-20.-i dátummal, a Szentesi Bor és Pálinka Ünnep, amelyet 2007.-ben rendeztek meg először, a vártnál is nagyobb sikerrel. A siker egyik kulcsa lehet, hogy a rendezvényt egy ponton találkoztatták az önkormányzat által szervezett Térfesztivállal, amely már VI. alkalommal vonzza majd a látogatókat.

 

A pénteki nyitó napon egy látványos felvonulással és azt követően pedig borlovag rendi avató ünnepséggel kezdődik majd a rendezvény. A borlovagok színes talárjaikban komoly vonzerőt kölcsönöznek a rendezvénynek, sőt idén még a bokrosi és környékbeli borászatok ingyenes kóstoltatása is biztosan elnyeri mindenki tetszését. A látványos avatóünnepséget követően már kezdődik is a jó kedvre hangolás, hiszen bor dalok és vidám operettek hallgatása mellett lehet megkezdeni az első utunkba eső borászat borainak a kóstolását. Természetesen az idén is több borvidék boraiból kóstolhatunk majd, a Villány, Balatonmelléke, Tokaj, Eger, Kunság, Szekszárd és természetesen a szomszéd Csongrád-Bokros borászainak remekműveiből, kedvenceiből sőt, idén minden látogató ízlése és borszeretete fontos lesz a borászoknak, hiszen most először megválasztásra kerül a rendezvény legjobb fehér, vörös, és rozé bora is. Ebben az évben is lesz kulturális része a rendezvénynek, borral és pálinkával kapcsolatos előadások lesznek halhatók és láthatók a kora délutáni órákban. A tavalyi évi borcímke kiállítás is sok látogatót vonzott. A pálinkák sem fognak háttérbe szorulni, a borok mellett, hiszen képviselteti magát a Szicsek, a Panyolai és az Agárdi pálinka is. Mindemellett a Tokaj Kerskedőház Zrt. aszútörköly pálinkáját is megkóstolhatjuk majd. Legkevesebb 20-30 ízű és típusú pálinka segít majd mindenkinek, hogy a borokhoz hasonlóan, ebből is kiválassza a számára legkedvesebbet.

 

Ezeket, a közönség által legjobbnak ítélt borokat és pálinkákat készítő mesterek és pincészetek, meglepetés ajándékokra is számíthatnak a szervezőség, és Szentes Város részéről. Mivel a jó ital és étel mellé jó zene is dukál, ezért mind a három napon, több zenei stílusból csemegézhetnek a látogatók.

 

Az elmúlt években is színes programok és nagyszabású koncertek várták a kilátogatókat, többek között az Experidence, a Nox, Fenyő Miklós és a Neoton Familia adta a fő fellépéseket, idén pedig (19-én) Marót Viki és a Nova Kultur Zenekar koncertet is láthatnak a rendezvényre ellátogatók. Természetesen mindemellett, két színpadon folyamatos műsorokkal múlathatjuk az időt, blues, rockabilly, rock n’ roll, népi zenekarok, operettek, fellépő vendégekkel, tánckarokkal, és egyéb bemutatókkal (kézműves bemutatók, vetélkedők, stb.) színesítve a programokat. Az első Bor és Pálinka Ünnepen debütált a nagy tetszést arató borral és pálinkával foglalkozó műveltségi vetélkedő, ahol természetesen a jókedvé volt a főszerep. Ezen a vetélkedőn ismert szentesi személyekből álló csapatok indultak egy-egy, a helyszínen verbuvált csapattal szemben. Persze könnyű volt borokkal és pálinkákkal játékra csábítani a látogatókat.

Idén a szervezők gondoskodnak róla, hogy ne csak az agyát kelljen megdolgoznia majd a résztvevőknek. A lopózáson, bor felnyitáson és kitöltésen, hordógurításon keresztül minden feladatra fel kell majd készülnie annak, aki az idei Bor és Pálinka ünnep nyertes csapatához akar tartozni.

 

A Bor és Pálinkaünnep, valamint a Térfesztivál látogatottsága az elmúlt években igen magas volt, több ezer ember vett részt az eseményen a három nap alatt. Az idei évben is magas látogatói létszám várható, és remélhetőleg az időjárás is kegyeibe fogadja majd a borokat és pálinkákat kedvelő látogatói közönséget. Az idei év egyik különlegessége, a 19.-i napon, az Európa Plakett átadása lesz, amit Szentes Város nyert el. Szentes már részesül, az Európa Tanács által adományozott, Európa Diploma a Becsületzászló és a Nemzet Sportvárosa, kitüntető elismerésekben és most egy újabb rang jelzi a város sodró lendületű fejlődését és kulturális lüktetését.

Szentes, 2009. 09. 16.

 

 

.