Térbe zárt pillanat

 

 

 

Többek között az Osztrák-Magyar Monarchia XIX. századi mindennapjait bemutató térhatású sztereo fényképekből nyílt kiállítás 2009. szeptember 5-én, pénteken a szentesi Koszta József Múzeum Csallány Gábor kiállítóhelyén.

 

A Térbe zárt pillanat című interaktív tárlat műtárgyai a kiállítóhelyen kölcsönvehető piros-kék szemüveg segítségével térhatásúakká válnak. A kiállításhoz az iskolai csoportok feladatlapokat, a családok "sétáló füzeteket" kapnak. A látogatók szabadon leemelhető sztereo nézőke segítségével térhatású képet szemlélhetnek, vagy kényelmesen a padon ülve könyveket böngészhetnek, esetleg a kiállítás képeiből készült puzzle és kirakós kockákkal csiszolhatják elméjüket, frissíthetik föl emlékezetüket.

A korábban már a Magyar Nemzeti Múzeumban és a szegedi Kultúrpalotában is bemutatott kiállítás anyaga a nézők elé tárja többek között a XIX. század második felétől az első világháborúig az Osztrák-Magyar Monarchia hétköznapi életét és kiemelkedő eseményeit, valamint Európa és a világ számos fontos történését. Az érdeklődők bepillantást nyernek a monarchia polgári és nagyvilági életébe, megnyílnak előttük az európai fürdő- és idegenforgalmi központok, érzékelhetik a gyarmati világ változásait, és belekerülhetnek akár az első világháború frontéletébe is.

 

 

 

A kiállítás gerincét a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának és Felvinczi Sándor magángyűjteményének leglátványosabb képeiből digitális és anaglif-eljárás - a képeket színcsatornákra bontó számítógépes módszer - segítségével készült darabok alkotják.

Szentesen új elemekkel egészült ki a kiállítás: a múzeumpedagógusok fizika, történelem, földrajz és képzőművészeti múzeumi órákat építenek a tárlatra. Tavasztól pedig - kihasználva, hogy a sztereofotózást szemléltetőanyagok készítésére már nagyon korán alkalmazták az oktatásban is -, egykori szegedi oktatási segédanyagok újrafeldolgozásával háromdimenziós film is készül a látogatók szórakoztatására.

Szentes, 2009. 09. 10.

 

 

.