|
Ahány bogrács, annyiféle lecsó 3 tonna paradicsom és paprika főtt Szentesen
203 csapat nevezett a VIII. Szentesi Lecsófesztiválra. A szervezők 3 tonna paradicsommal és paprikával készültek, hogy ki tudják szolgálni a főzőmesterek igényeit. A fesztiválra az ország minden pontjáról érkeztek, még Rippel Feri és felesége is elkészítették kedvenc lecsóreceptjüket.
Ezrek lepték el Szentesen a Hunor Cooop Kála Áruházának környékét, hogy megtudják, mi is a lecsótitok. A kétnapos fesztivál hangulatát a péntek esti közös szalonnasütéssel alapozták meg, hatvan baráti-, családi társaság részvételével. Ám a valódi izgalmak szombat délután kezdődtek, amikor a 203 nevező csapat nekilátott a hagymaszeletelésnek.
A szalonnasütés képei ITT tekinthető meg! (174 db) „Paprikát, paradicsomot, hagymát, kenyeret és evőeszközt biztosítottunk a nevezőknek, a lecsó egyediségéről és további hozzávalókról azonban minden egyes csapatnak külön kellett gondoskodnia” – tudtuk meg a főszervező, Mészáros Zoltántól, a Hunor Coop vezérigazgatójától. – „Nyolc évvel ezelőtt mindössze egy családi napot szerettünk volna meghonosítani a közös lecsófőzéssel és kóstolással, mára azonban országos szintűre nőtte ki magát a fesztivál, így az érdeklődők a különböző tájegységek lecsóival is megismerkedhetnek.”
A szentesi lecsó alapreceptjében azonban még maguk a helyiek sem tudnak megegyezni. A két irányzatot vallók között állandó a küzdelem. Az egyik elgondolás szerint a lecsó attól igazán jó, hogy szalonnán sütjük a hagymát, majd kétharmad rész paprika és egyharmad rész paradicsom kerül bele, valamint jó minőségű kolbász. Míg a másik táborhoz tartozók kolbász és szalonna helyett némi cukrot és rizst főznek a lecsóba. A végeredmény szempontjából azonban a részletek talán nem is annyira fontosak, mindenki kíváncsian kóstolgatja a másik főztjét. A lecsófesztivál képei ITT és ITT tekinthető meg! (405 db) Rippel Ferenc, artista híres a lecsóimádatáról, így feleségével ellátogattak a szentesiekhez. "Fantasztikus, hogy ennyi ember, több száz bográcsban készíti ezt a talán egyszerűségétől nagyszerű ételt. Örömmel beszálltam a munkába, fát aprítottam, kolbászt szeleteltem, ott segítettem, ahol éppen szükség volt rám. Megérte, igazán finom lett a 74-es csapat lecsója"- büszkélkedett a rekorder.
Az idén is bebizonyosodott, a lecsóreceptek tárháza kimeríthetetlen: aszalt gyümölcsös, gombás, húsgombócos, tarhonyás, krumplis, tojásos, chilis, lencsés, vörösboros lecsót is kóstolhattak a fesztivál látogatói. Szentes, 2009. 09. 07.
|