„Adult swimming – Sport and Health”

„Szenior úszás – Sport és egészség”

Nemzetközi konferencia Nagyvárad, 2009. 09. 04-06.

 

 

 

A PHARE CBC 2006 EU-s pályázat keretében Romániában Nagyváradon sor került a harmadik programra, amely a szeniorúszással foglalkozik. Május és július hónapokban rendeztek egy-egy háromnapos edzőtábort, amelyen romániai, szerbiai és magyar szeniorúszók vettek részt, köztük a Szentesi Delfin ESC 16 versenyzője is. A háromnapos konferenciának a Continental szálloda adott otthont, ahol kiállítás keretében mutathatták be egyesületüket a részt vevők.

 

 

 

Az eseményt megtisztelte jelenlétével és jelentősen hozzájárult sikerességéhez Hans Peter Sick a LEN szenior bizottságának főtitkára, aki a FINA masters bizottságának is tagja. A konferenciát előkészítette, szervezte és koordinálta Mihai Lisetchi a Román Szenior Úszó Egyesület menedzsere. A magyar résztvevők szervezésében és a program kialakításában dr. Török Enikő a Magyar Szenior Úszók Országos Szövetségének elnöke segítette.

A háromnapos program keretében a résztvevők arra keresték a választ, hogy a szenior sport megítélése milyen az EU szemszögéből, hogyan viszonyulnak a európai országok kormányai, sportvezetői, a bürokratikus rendszer ehhez a meglévő keretekbe nem illeszthető sporttevékenységhez. A probléma az, hogy a versenysportba nem illeszthető bele, mert felnőttek, azaz 25 évesnél idősebbek a szeniorúszók. A szabadidősportba sem fér bele, mert versenysport ismérvekkel rendelkezik ez a sportág. Éves nemzetközi és nemzeti versenynaptárral rendelkeznek, kétévente páros években Világbajnokságot, páratlan években Európa-, évente nemzeti bajnokságot tartanak. Csúcslistákkal rendelkeznek, nyilvántartják a csúcsokat, a versenyzők rendszeres edzéstevékenységgel készülnek a versenyekre. A sportrendszer nem támogatja anyagilag ezt a formát, igazából nem tudnak vele mit kezdeni vele az egyes országok. Európa gazdagabbik felében azért nem jelent problémát az anyagi támogatás hiánya, mert az egyes úszók jobb gazdasági helyzetben vannak, könnyebben tudják fedezni a edzések, versenyek nem kis költségeit. Ez Közép- és Kelet-Európában nagyon-nagy problémát jelent. A főtitkár úr elmondta, hogy a kívánatos az amerikai rendszer lenne, ahol a felnőttek sportolása, többek között a szeniorúszás is egyenrangú félként van jelen a sportrendszerben, támogatást élvez a kormány részéről. Ott már felismerték azokat az előnyöket, amelyet a felnőtt korú lakosság sportolása a társadalom számára jelent, és ezt anyagilag is honorálják. Nyugat-Európában a lakosságot az egészségi állapotának megőrzése motiválja elsősorban, hiszen a jó fizikai és szellemi kondíció mindennél fontosabb ezekben az országokban.

 

 

 

A konferencián előadások hangzottak el a szenior sport Uniós megítéléséről, a romániai, magyarországi, németországi és angliai helyzetéről. Az előadók Mihai Lisetchi, Dan Leca, dr Török Enikő, Hans Peter Sick és Simon Metcalfe voltak.

A továbbiakban a felnőtt korban végzett sporttevékenységek motivációjáról, a rendszeres sportmozgások hatásairól, hasznosságáról hallhattak előadást a részt vevők. Arthur Kadar Babes-Bolyai Egyetem doktorandusza, Doina Pentia a Temesvári Nyugati Egyetemről, Prof. Dr. Emil Lissi a Nagyváradi Egyetemről, valamint Pólyáné Téli Éva tanár a Szentesi Delfin ESC versenyzője.

Miklős Attila rendszerszervező és programozó, a Debreceni Szenior Úszó Klub versenyzője ismertette azt a programot, amely alkalmas a szenior úszók eredményeinek összehasonlítására. Ő volt az, aki az esemény ideje alatt vállalta Szabo Gabriel temesvári versenyzővel együtt, a szinkrontolmácsolás nagyon fárasztó és nehéz szerepét is. A konferencia rávilágított arra, hogy szükséges más sportágakban is a felnőttek rendszeres versenyeztetésének megszervezése – ebben az úszók úttörő szerepet vállaltak – ennek mintájára a többi sportág is felépítheti a rendszerét, és együtt sokkal hatékonyabban tudnának fellépni annak érdekében, hogy a társadalom felismerje és elismerje ennek hasznosságát.

Pólyáné Téli Éva

Szentes, 2009. 09. 14.

 

 

.