Új mentőszer és védőeszközök a szentesi tűzoltóknál

 

 

 

Még 2007-ben jelentkezett egy pályázatra a Szentesi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság és a kistérség a műszaki mentésre és személyi védelmet szolgáló eszközökre irányuló beszerzésére.

Az önkormányzat 18 millió forintos önrésszel járult hozzá ahhoz, hogy Szentesre kerüljön egy új vízszállító mentőszer (gépjármű).

 

 

 

A Renault Aquarius típusú gépjármű paramétereiről Kajtár István alezredes, szentesi tűzoltóparancsnok elmondta: 450 lóerős, összkerék meghajtású, 6800 liter víz szállítására alkalmas, a fülkében két személyt tud szállítani. Olyan felszereléssel is ellátták a gépet, hogy a tűzoltók azonnal be tudnak avatkozni róla.

A járművet a tűzoltóparancsnokkal együtt Szirbik Imre polgármester vette át a fővárosban, aki most a szentesi bemutatón azt kívánta, hogy „minél kevesebb éles helyzetben legyen rá szükség”. Huszár Tibor tűzoltó alezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője szerint Szentesen nem csak a legénység, de a felszerelés is megfiatalodott, s bár tavaly a szerállomány csökkent, ez fennakadást nem okozott. Mint mondta, a területtüzek rávilágítottak arra, hogy szükség van egy ilyen gépjárműre a környéken. Egy hagyományt folytatva a vízszállító kocsit Serfőző Levente plébános szentelte fel.

 

 

 

Amikor önkormányzativá váltak, az országban szinte elsőként a szentesi parancsnokságon gondoskodtak a legkorszerűbb sisakról, emlékezett vissza Kajtár István, s indokolt is: ez a védőeszköz a legfontosabb a tűzoltók számára, szinte összenőnek sisakjukkal. Most, 12 év után elköszöntek az egyébként igen költséges amerikai fejvédőktől, s átállnak az országosan használt típusra. A helyi és a környékbeli lakosság is észre fogja venni a különbséget: az eddigi helyébe az a pasztellszínű sisak lép, ami már ismerős lehet az országos híradókból. A pályázat ezen része kistérségi összefogással, kétmillió forintos önrésszel valósult meg, s Szabó István, az egyesülés alelnöke adta át a tűzoltóknak az 55 új védőeszköz egyikét.

 

 

 

A szentesi tűzoltóparancsnok arról is beszélt, hogy „gyümölcsöző” kapcsolat bontakozik köztük és a Szent Sebestyén Önkéntes Tűzoltó Egyesület között. Lehetőségük nyílik átadni nekik olyan felszerelést, amit már nem használnak, de kifogástalan állapotban van, így a fábiánsebestyéni tűzoltóknak négy darab légzőkészülékkel segítenek, ez az együttműködés is a térség biztonságát szolgálja.

 

 

Szentes, 2009. 07. 08.

 

 

.