Pedagógus napi elismerések

 

Díszdiplomások

 

Haskó Mihályné sz. Lestány Katalin

/gyémántoklevél (tanítói)/

1949-ben szerezte meg a szarvasi Luther, illetőleg állami népiskolai tanítónőképző intézetben tanítói, 1954-ben orosz nyelv és irodalom, valamint 1958-ban magyar nyelv és irodalom szakos általános iskolai tanári oklevelét a Szegedi Pedagógiai Főiskolán.

1949-től  az Orosháza-Pusztaszenttornyi,  az orosházi Rákóczi-telepi Általános Iskolában tanított. 1955-ben Csanádapácára került tanári munkakörbe, mivel 1954-ben tanári oklevelet szerzett orosz nyelv- és irodalomból a Szegedi Pedagógiai Főiskolán.  1958-ban magyar nyelv és irodalom szakon is szerzett oklevelet, ezután már magyart is tanított. 1972-től  Kondoroson diákotthoni nevelő volt. 1977-től a szentesi Petőfi Sándor Általános Iskolában szaktantárgyait tanította, 1980-tól az újonnan megnyílt volt Hámán Kató, ma Koszta József Általános Iskola igazgatóhelyettese volt 6 éven keresztül, nyugdíjazásáig.

Jogutód intézményként a Szent István Egyetem Pedagógiai Kara Haskó Mihálynénak gyémánt díszokleveleket adományoz, aki sajnos megromlott egészségi állapota miatt nem tud jelen lenni.

 

 

Gerecz Elemér /gyémántoklevél (tanítói)/

1949-ben szerezte meg a kiskunfélegyházi Tanítóképzőben tanítói oklevelét. 1949-től  Szegváron a D-oldali általános iskolában, ezután  a szentesi Berekháti Általános Iskolában igazgatói beosztásban dolgozott. 1957-től Szentes általános iskoláiban állandó helyettesként tanított. 1960-63-ig a Szegedi Élelmiszeripari Főiskolai Tanulóotthonban nevelőtanárként, majd ezt követően  a Főiskola Diákotthonában főiskolai tanárként dolgozott. Ezután 2 évig megyei főelőadói munkakörben tevékenykedett. 1970-től – rokkantnyugdíjazásáig – 1981-ig a Szegvári Nevelőotthon nevelőtanára volt, 1973-ban a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán nevelőotthoni tanári oklevelet szerzett.

Jogutód intézményként az Eötvös József Főiskola Gerecz Elemérnek gyémánt díszoklevelet adományozott. aki sajnos megromlott egészségi állapota miatt nem tud jelen lenni, ezért oklevelét felesége veszi át.

 

Dr. Gilicze Lászlóné sz. Várady Erzsébet

/aranyoklevél (gépírás-és gyorsírástanító/

 

1939-ben a szegedi Gyorsírás-, Gépírás- és Szépírástanítói Vizsgáló Bizottság előtt szerezte meg gépírás- és gyorsírástanítói oklevelét. Ezt követően 5 évig a Szentesi Kétéves Női Kereskedelmi Szaktanfolyam, majd 1953-tól – 30 éven át – a Gépíró és Gyorsíró Iskola jogutódjánál a Boros Sámuel Közgazdasági Szakközépiskola gyors- és gépírás kirakatrendező tanára volt. Az 1980-as évektől megbízást kapott érettségi társelnöki kiküldetésre: Hódmezővásárhelyen, Békéscsabán, Püspökladányon, illetve Mezőtúron. Szegeden pedig gyorsírói vizsgaelnök volt néhányszor. 1983-ban vonult nyugdíjba, de ezután még óraadóként 1992-ig tovább dolgozott.

Jogutód intézményként a Nyíregyházi Főiskola dr. Gilicze Lászlónénak arany díszoklevelet adományozott.

 

Papdi Antalné sz. Jaksa Eszter

(aranyoklevél /magyar-történelem szakos általános iskolai tanár/)

 

1959-ben a Szegedi Pedagógiai Főiskolán szerezte meg magyar-történelem szakos általános iskolai tanári oklevelét. Először a fábiánsebestyéni, majd  a csanyteleki, ezt követően 1964-től a szentesi Köztáraság téri Általános Iskolában dolgozott. Több éven keresztül az iskola magyar-történelem szakos tanárainak munkaközösségét vezette, továbbá a városi munkaközösség szakmai munkáját is irányította. Munkaközösségi foglalkozásokon bemutató órákat tartott. Sok éven keresztül a tanárképző főiskola gyakorlósainak munkáját is segítette. 1992-ben vonult nyugdíjba.

Jogutód intézményként a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kara Papdi Antalnénak arany díszoklevelet adományoz, amit a tanévnyitó ünnepségen fog átvenni.

 

Bihari József

(aranyoklevél /biológia-földrajz szakos általános iskolai tanár/)

 

 

1959-ben a Szegedi Pedagógiai Főiskolán szerezte meg biológia-földrajz szakos általános iskolai tanári oklevelét. A szegvári Központi Általános Iskolában helyezkedett el, először  beosztott nevelőként, majd 8 tanéven keresztül igazgatóhelyettesként, ezt követően 1975-ig igazgatóként dolgozott. 1976-tól  a Szegvár Nagyközségi Tanácsnál közművelődési előadó, ezt követően  a Szentes Járási Hivatal Művelődésügyi Osztályának tanulmányi felügyelője volt. A Hivatal megszűnése után a szentesi Terney Béla Középiskolai Kollégiumban nevelőtanárként dolgozott 1996-ig nyugdíjba vonulásáig.

Jogutód intézményként a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kara Bihari Józsefnek arany díszoklevelet adományoz, amit a tanévnyitó ünnepségen fog átvenni.

 

Bucsány György

(aranyoklevél /történelem szakos általános iskolai tanár/)

 

1954-ben a Szegedi Állami Pedagógiai Főiskolán szerezte meg magyar nyelv- és irodalom szakos általános iskolai tanári oklevelét. 1959-ben a szegedi József Attila Tudományegyetemen okleveles történelem szakos általános iskolai tanári diplomát is szerzett. 1953/54-ben Csornán, 1954–56-ig Csurgón, 1956–59-ig a Kecskeméti Mezőgazdasági Technikumban, 1959–1995-ig a szentesi Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola és jogelődjeiben dolgozott, előbb tanárként, majd 1969–1995-ig, nyugdíjba vonulásáig igazgatóhelyettesként. 1990 óta tagja a Magyar Irodalomtörténeti Társaságnak. Helytörténészként is tevékenykedik: elsősorban Szentes szépirodalmi kapcsolatairól igyekszik adatokat feltárni, emlékező sorokat megjelentetni.

Jogutód intézményként a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kara Bucsány Györgynek arany díszoklevelet adományozott.

 

Vass Jánosné sz. Kováts Valéria Erzsébet

(aranyoklevél /általános iskolai tanító/)

 

1958-ban a zalaegerszegi Állami Teleki Blanka Tanítónőképzőben szerezte meg általános iskolai tanítói diplomáját. A gyakorlóévét Andráshidán (Zala megye) Körzeti Általános Iskola alsó tagozatán töltötte, majd áthelyezését kérte a zalaegerszegi Petőfi Sándor Általános Iskola zalabesenyői körzeti iskolájába. Közben levelező tagozaton 1963-ban a Pécsi Tanárképző Főiskolán földrajz-rajz szakos általános iskolai tanári oklevelet is szerzett. 1965-ben a Veszprémi 2-es számú általános iskolában rajz-földrajz szakos tanárként dolgozott. Vezetett rajz-, fotó- és néptánc-szakkört is.  Művészettörténetből, illetve rajz- és festéstechnikából továbbképzést tartott általános iskolai tanároknak, a városi szakfelügyelet szervezésében. 1970-től a szentesi Köztársaság téri Általános Iskolába került napközi-vezetőnek, majd földrajz-rajz tanárnak. Arra örekedett, hogy munkájával is példát mutatva fejlessze a rá bízott tanulók képességeit, szépérzékét. Rendszeresen a feladata volt, a helyi ünnepségekre az iskolai dekoráció megtervezése és kivitelezése. 1992-ben vonult nyugdíjba.

Jogutód intézményként a Kaposvári Egyetem Vass Jánosnénak arany díszoklevelet adományozott.

 

Haskó Mihály

/aranyoklevél (tanító)/

1959-ben a szarvasi Állami Tanítóképzőben szerezte meg általános iskolai tanítói oklevelét. Gyakorló évét a békéssámsoni Általános Iskolában töltötte, ezt követően 18 évig a kondorosi Általános Iskolában tanított. Közben levelező hallgatóként 1967-ben a Szegedi Tanárképző Főiskolán földrajz-rajz szakos tanári oklevelet szerzett. 1977-től  a szentesi Damjanich utcai általános iskolában tanított. Ezt követően 1994-ig nyugdíjbavonulásáig a Deák Ferenc Általános Iskolában dolgozott.

Jogutód intézményként a Szent István Egyetem Pedagógiai Kara Haskó Mihálynak arany díszoklevelet adományoz, melyet a későbbiekben fog megkapni.

 

 

Szél Ferencné sz. Boda Terézia

/aranyoklevél (tanító)/

1956-ban a hódmezővásárhelyi Állami Tanítónőképzőben szerezte meg általános iskolai tanítói oklevelét. Gyakorló évét a nagytőkei Általános Iskolában töltötte és itt tanított 35 évig, 1991-ig, nyugdíjba vonulásáig. 1961-ben alapfokú könyvtárosi szakvizsgát tett, ezután községi- és iskolai könyvtárosi, valamint gyermekvédelmi felelősi feladatokat is ellátott. 1992-ben még tovább tanított, majd 1994-től 2 évig a nagytőkei óvodában óvónőt helyettesített.

Jogutód intézményként a Szent István Egyetem Pedagógiai Kara Szél Ferencnének arany díszoklevelet adományozott.

 

Nagypál János

/aranyoklevél (tanító)/

 

1959-ben a szegedi József Attila Állami Tanítóképzőben szerezte meg általános iskolai tanítói oklevelét. Gyakorló évét a derekegyházi-tompaháti Általános Iskolában töltötte. Ezt követően Cserebökény-Belsőecserben, majd Cserebökény-Terehalmon összevont osztályokat tanított. 1972-ben levelező tagozaton a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán fizika szakos általános iskolai tanári oklevelet szerzett. 1973-ban a Deák Ferenc Általános Iskolában napköziben és alsó tagozaton dolgozott. 1984-ben az újonnan megnyílt Klauzál Gábor Általános Iskolában fizikát és technikát tanított 16 évig. 2000-ben vonult nyugdíjba.

Jogutód intézményként a Szent István Egyetem Pedagógiai Kara Nagypál Jánosnak arany díszoklevelet adományozott.

 

Rónyai Lászlóné sz. Bartus Julianna

/aranyoklevél (óvónő)/

 

1955-ben szerezte meg óvónői oklevelét a szegedi Állami Tanítónőképző Dolgozók Óvónőképzőjében. 1962-ben a szentesi Baromfifeldolgozó gyári óvodájában, majd a jogutód Klauzál Utcai Óvodában dolgozott 1990-ig, nyugdíjazásáig. Az utóbbi két évben az óvoda részére húsvét és télapó ünnepség alkalmára minden gyermeknek és a nevelőknek saját készítésű alkalomhoz illő ajándék bábukat készít 100-120 darabot!

Jogutód intézményként a Szent István Egyetem Pedagógiai Kara Rónyai Lászlónénak arany díszoklevelet adományozott.

 

Tóth Mihályné sz. Kőhegyi Anna

/aranyoklevél (óvónő)/

 

1955-ben szerezte meg óvónői oklevelét az Állami Óvónőképzőben Kalocsán. 1955-től  a szentesi Farkas Antal u-i Csecsemőotthonban, majd  a Bölcsődében, ezt követően 1963-tól  a szentesi Baromfifeldolgozó gyári óvodájában, majd  az 1. számú Általános Iskolában, ezután 14 évig a Szent Anna Utcai Óvodában dolgozott 1992-ig, nyugdíjazásáig.

Jogutód intézményként a Szent István Egyetem Pedagógiai Kara Tóth Mihálynénak arany díszoklevelet adományozott.

Kádár Mária

/aranyoklevél (óvónő)/

 

1959-ben szerezte meg óvónői oklevelét az Állami Óvónőképzőben Kalocsán. Először Derekegyházán dolgozott, majd Eperjesre helyezték át egy csoportos óvoda megszervezésére és vezetésére. 1964-ben került a szentesi Árpád utcai Óvodába, ahol 1970-ig beosztott óvónőként dolgozott. Közben 1967-ben a Szarvasi Óvónőképző Intézetben gyakorló óvodai óvónői vizsgát is tett. 1970-ben az abban az évben megnyíló Kontaktai Óvodában kapott vezető-helyettesi állást. 7 évvel később elvállalta az akkor épülő Hámán Kató lakótelepi óvoda vezetését, amit  16 éven keresztül végzett. Ezt követően további 3 évig beosztott óvónőként dolgozott 1996-ig, nyugdíjba vonulásáig.

Jogutód intézményként a Szent István Egyetem Pedagógiai Kara Kádár Máriának arany díszoklevelet adományozott.

 

Nagy Gyuláné sz. Fehér Ilona Mária /aranyoklevél (óvónő)/

 

1951-ben szerezte meg óvónői oklevelét a szegedi Állami Tanítónőképző Intézet Dolgozók Óvónőképző Intézetében. Még ebben az évben el kezdett dolgozni a csongrádi Dohánysori Óvodában, ezután Öttömösre került. 1955-ben a Székesfehárvári Alapítványi Óvodában helyezkedett el. 1960-ban a szentesi Marx téri Óvodában dolgozott 1983-ig, rokkantnyugdíjazásáig.

Jogutód intézményként a Szent István Egyetem Pedagógiai Kara Nagy Gyulánénak arany díszoklevelet adományozott.

 

A Magyar Köztársaság Oktatási és Kulturális Minisztere  nyugdíjba vonulásuk alkalmából Pedagógus Szolgálati Emlékérem  elismerést adományozott:

 

Dévay Istvánné

a Kertvárosi Óvoda Rákóczi F. Utcai Tagóvodájának óvodapedagógusa, általános vezető helyettese

 

1978-ban végzett Szarvason, a Felsőfokú Óvónőképzőben óvodapedagógusként. 1995-ben újabb diplomát szerzett a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola pedagógia szakán, mint nevelőtanár. 2001-ben pedig elvégezte a Debreceni Egyetem Hajdúböszörményi Wargha I. Pedagógiai Főiskolai Karán a vezető óvodapedagógusi szakot. Pályafutását közvetlenül az első diplomája megszerzése után elkezdte a Rákóczi utcai óvodában, ahol 5 évig volt óvodapedagógus, majd 2007-ig a Damjanich utcai óvodában tagintézmény vezetőként dolgozott. Ez idő alatt, 20 éven keresztül gyermekvédelmi feladatokat is ellátott. 2001-től vett részt team vezetőként a Comenius 2000 minőségfejlesztési modellkiépítésében, 2002-től pedig szakmai munkaközösség vezető volt. A 2007-2008-as tanévben megbízott intézményvezető volt. Az ezt követő 2008-2009-es tanévben általános intézményvezető helyettesként dolgozott. Szakmai pályafutását a magas szintű képzettség, tudatosság, a folyamatos szakmai megújulás iránti igény jellemezte. Munkája meghatározó volt az óvoda arculatának kialakításában. A kollégái és a szülők tisztelték, mindig bizalommal fordultak hozzá. A gyerekek szerették, közöttük derűs egyénisége kiegyensúlyozott légkört teremtett. Munkatársai körében elismert szakmai tekintélyt vívott ki. 1989-ben munkájáért Miniszteri Dicséretet, 1998-ban Tanácsosi Címet kapott.

33 éves kiemelkedő, lelkiismeretes pedagógiai munkájáért és nyugdíjba vonulása alkalmából kapta meg a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet.

 

Sáfárné Gilicze Judit

a Központi Óvoda Bocskai U-i Tagóvodájának tagóvoda-vezető helyettese

 

1972-ben szerzett óvónői képesítést, és ettől kezdve a Bocskai Utcai Óvoda vezetőjeként tevékenykedett. Az óvoda társadalmi összefogással történő kialakításában meghatározó szervezőmunkát végzett. Nevelői, irányítói feladatait mindig is nagy igyekezettel, empátiával végezte. Több alkalommal készítette fel a főiskoláról érkezett leendő óvónőket óvónői hivatásukra. Létrehozta az óvoda alapítványát, amit a mai napig is támogat. A Bárdos Lajos Vegyes Karban végzett művészeti tevékenységével hozzájárult a városi rendezvények színvonalának emeléséhez.

37 éves kiemelkedő szakmai, óvónői munkássága és nyugdíjba vonulása alkalmából kapta meg a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet.

 

 

Boros Istvánné

a Klauzál Gábor Általános Iskola tanítónője

 

1973-ban szerezte első diplomáját a Szarvasi Óvónőképző Intézetben, mint óvónő. 1976-ig a Bessenyei György Tanárképző Főiskola hallgatója volt pedagógia szakon. 2000-ben végezte el a tanító szakot a Kecskeméti Főiskolán. 36 éve indult el a pedagógusi pályán a Szarvasi úti óvodában. 1975-től 1976-ig a Damjanich Utcai Óvoda vezetőjeként dolgozott. Ezután napközis nevelőként helyezkedett el a Kossuth Téri Általános Iskolában.  9 év elteltével, 1995-től, a Klauzál Gábor Általános Iskolában kezdett dolgozni tanítóként. Egyre többet foglalkoztatta a tanulási nehézségekkel küzdők problémája, ezért Meixner-, majd intenzív tanfolyamot végzett. Az itt megszerzett prevenciós módszerek alkalmazását jól kamatoztatta a tanulók felzárkóztatásában. Tanítványaival és a szülőkkel mindig jó kapcsolatot tudott kialakítani. Tanulóinak hasznos időtöltését is szervezte különböző táborok, erdei iskolák, kirándulások, színházlátogatások keretein belül.

36 éves kiemelkedő pedagógiai munkájáért és nyugdíjba vonulása alkalmából kapta meg a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet.

 

 

Gémes Anna

a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola és Óvoda tanárnője

 

1973-ban szerezte diplomáját az Eötvös Lóránd Tudományegyetem földrajz-francia szakán. 1977 óta tanít a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában. Pedagógiai munkája tervszerű, átgondolt, pontos, amivel kivívta a kollégái elismerését is. A tehetségek felismerésében és fejlesztésében időt, energiát nem kímélve dolgozott. Tanítványai városi, megyei versenyek legjobbjai között szerepeltek. 2008-ban kiváló pedagógusi munkájáért városi díjat kapott.

Elismerésre méltó tanári munkásságáért és nyugdíjba vonulása alkalmából kapta meg a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet.

 

 

Dr. Faragó Attiláné

a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola és Óvoda tanítónője

 

1975 és 1980 között a Kiskunfélegyházi Általános Iskolában tanított, ezután lett a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola és Óvoda pedagógusa. Az alsó tagozatos anyanyelvi oktatás segítésére társszerzője a 3-4. osztályos tankönyvnek az Apáczai Tankönyvkiadó megbízásából. 2003-ban a Hétszínvirág olvasókönyv Tankönyvi tetszésdíjat, majd 2007-ben az Eszterlánc és a Gyöngyfüzér kiegészítő olvasókönyv Magyar Termék Nagydíjat kapott. Folyamatosan fejlesztette addig már megszerzett ismereteit, készségeit. Különleges pedagógiai tapintattal foglalkozott a nehezen kezelhető, beilleszkedési problémákkal küszködő tanítványaival is. Kollégái számára példát mutatott magas szintű szakmai munkájával, empatikus magatartásával. 1989-ben Kiváló Munkáért Kitüntetést, 1998-ban Szent Gellért ezüst érdemérmet, 2007-ben pedig Apáczai Tankönyvkiadó Ezüst toll díjat kapott.

34 éves kiváló pedagógiai munkájáért és nyugdíjba vonulása alkalmából kapta meg a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet.

 

Vígh Dánielné

a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola és Óvoda tanítónője, tanárnője, igazgatóhelyettese

 

1970-ben a Bajai Tanítóképző Intézetben kitüntetéssel szerezte meg tanítói oklevelét és azóta is a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola és Óvoda pedagógusa és testnevelés szakos tanára. 1990 óta igazgatóhelyettesként segíti az intézmény munkáját. Pontossága, türelme, szervezőképessége, munkabírása példaértékű. Kollégái és tanítványai felé mindig megértéssel, empátiával fordult. Diákjai városi, megyei, országos tanulmányi versenyek legjobbjai között szerepeltek. 1991-ben Miniszteri Dicséretet, 1998-ban kiemelkedő pedagógusi munkájáért városi díjat, 2001-ben pedig Szent Gellért érdemérmet kapott.

39 éves kiváló pedagógusi munkásságáért és nyugdíjba vonulása alkalmából kapta meg a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet.

 

 

Farkasné Mikula Lenke

a Rigó Alajos Általános Iskola, Szakiskola a Kozmutza Flóra Általános Iskola, Szakiskola Tagintézményének óvodapedagógusa

 

1978-ban szerezte meg óvodapedagógusi diplomáját Szarvason. Előtte már a szegvári óvodában és iskolában dolgozott pedagógusként. 1988-ban került az akkori Kisegítő Iskolába, ahol jelenleg is dolgozik. 2008 óta nyugdíjasként magántanulóval foglalkozik. Sok éven át osztályfőnökként végezte lelkiismeretes szakmai munkáját. Nagyszerű közösségformáló pedagógus, a tanítványai a mai napig visszalátogatnak hozzá.

Kiemelkedő szakmai munkájáért és nyugdíjba vonulása alkalmából kapta meg a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet.

 

Karakas Zsuzsanna

a Rigó Alajos Általános Iskola, Szakiskola a Kozmutza Flóra Általános Iskola, Szakiskola Tagintézményének gyógypedagógusa

 

1969 és 1977 között járási és nagyközségi tanácsnál, valamint a vésztői Művelődési Házban dolgozott. 1977-től 1984-ig a vésztői és szentesi óvodában óvónőként foglalkozott gyermekekkel. Ez idő alatt szerzett óvodapedagógusi diplomát a Szarvasi Óvónőképző Intézetben. 1984-ben, az akkori Kisegítő Iskolában lépett a gyógypedagógia útjára. Munka mellett, 1991-ben elvégezte a gyógypedagógia szakot a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán. A mai napig is az intézmény dolgozója, az alsó tagozatos tanulásban akadályozott gyermekeket a Tolnay módszerrel igen eredményesen oktatja írásra, olvasásra.

32 éves kiemelkedő pedagógiai munkájáért és nyugdíjba vonulása alkalmából kapta meg a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet.

 

Törőcsik Zoltánné

az FVM ASzK, Szakképző Iskola - Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola gyakorlati oktatásvezetője, a Szakmai Munkaközösség vezetője, a Minőségirányítási Kör tagja

 

1972-ben végzett a Kertészeti Egyetem Kecskeméti Főiskolai Karán üzemmérnökként. 2 évvel később kezdett el dolgozni az FVM ASzK, Szakképző Iskola - Bartha János Kertészeti Szakképző Iskolában először szakoktatóként, majd szaktanárként. 1982-ben újabb diplomát szerzett a gödöllői Agrártudományi Egyetem Tanárképző Intézetben. 1986.  óta szakmai igazgatóhelyettes. 1989 és 1994 között igazgatóként dolgozott. 1997-ben a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen a kiegészítő okleveles mérnöki diplomát is megszerezte. 1997-től 2001-ig az iskola javaslatára az Agrárszakoktatási Intézet szaktanácsadója volt. Eközben 2000-ben, a Budapesti Műszaki Egyetemen megszerezte a "Közoktatási vezető" szakképesítést is. Életútjából is kiderül, hogy szakmai felkészültsége az egyik legkiválóbb. Tanulói elé magas követelményeket állít, és a gyengébb képességűeket korrepetálással segíti. Sokszor segíti a város parkosítását a gyakorlati szakoktatás megszervezésekor. Munkájával sokat tett a dísznövénykertész tanulók oktatásáért, a jó eredmények eléréséért, az iskola színvonalának emeléséért.

35 éves kiemelkedő pedagógiai munkásságáért és nyugdíjba vonulása alkalmából kapta meg a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet.

 

Perjés Gáborné

a Horváth Mihály Gimnázium és Szakképző Iskola tanárnője

 

1973-ban a Szegedi Tanárképző Főiskolán magyar-rajz szakos általános iskolai tanári diplomát, 1980-ban a Magyar Képzőművészeti Főiskolán művészeti rajz szerkesztő és ábrázoló geometria, valamint művészettörténet szakos középiskolai tanári diplomát, 1991-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskolán színházelméleti szakon oklevelet szerzett. Pályáját kollégiumi nevelőként kezdte Pilisvörösváron a gimnáziumban. Ezután több éven keresztül tanított a szegedi és makói általános iskolákban. 1980-tól a Horváth Mihály Gimnázium tanára. Magyar nyelv és - irodalmat, rajz és vizuális kultúrát, drámát, mozgóképkultúra és médiaismeret tantárgyakat tanít, filmes szakkört vezet, rajz alkalmassági felvételire felkészítést tart. A Színművészeti Egyetem felvételi vizsgájára számtalan jelöltet készített már fel, eredményesen. A humán területen mind az előadó-művészeti, mind a színházi világban az idők során ismertté és elismertté váltak volt tanítványai. Szakértelme, lelkiismeretes munkája nagymértékben hozzájárult a Horváth Mihály Gimnázium hírnevének öregbítéséhez.

36 éves kiemelkedő oktató-nevelő munkája elismeréseként és nyugdíjba vonulása alkalmából kapta meg a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet.

 

Kastnerné Józsa Erzsébet

a Horváth Minály Gimnázium és Szakképző Iskola tanárnője

 

1972-ben a József Attila Tudományegyetem Természettudományi Karán matematika-földrajz szakon szerzett középiskolai tanári oklevelet és azóta is a Horváth Mihály Gimnázium tanára. Lelkiismeretes felkészítő munkája eredményeként tanítványai sikeresen vették az érettségi akadályait. Fiatal kollégái beilleszkedését segítette. Tanítványaival közvetlen kapcsolatot tudott kialakítani. Éveken keresztül vezette az ifjúsági klubot, túrákat szervezett diákjainak, gondoskodó osztályfőnök volt és sokrétű igazgatóhelyettesi teendőket látott el.

37 éves kimagasló pedagógusi munkája elismeréseként és nyugdíjba vonulása alkalmából kapta meg a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet.

 

Dr. Sternné Fejér Márta

a Horváth Mihály Gimnázium és Szakképző Iskola tanárnője

 

1975-ben a József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán német-angol szakon szerzett középiskolai tanári diplomát. Egyetemi tanulmányai befejezése óta tanít a Horváth Mihály Gimnáziumban. Osztályfőnökként és angol nyelvi munkaközösség-vezetőként is lelkiismeretesen végezte oktató-nevelő munkáját. Közösségépítő tevékenységére a kollégái mindig számíthattak, segítette az új nyelvszakos tanárok beilleszkedését. Fontos volt számára az iskolán kívüli együttlét mind kollégáival, mind tanítványaival.

34 éves kiemelkedő pedagógusi munkája és nyugdíjba vonulása alkalmából kapta meg a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet.

 

Dongó László

a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola fizika-kémia szakos tanára

 

1968-ban szerezte meg a szegedi József Attila Tudományegyetem Természettudományi Karán fizika-kémia szakos középiskolai tanári diplomáját. 1978-ban a Testnevelési Főiskola vízilabda edzői szakát végezte el. 1999-ben pedig a pécsi Jannus Pannonius Egyetem közoktatási vezető szakán szerzett újabb oklevelet. Pedagógiai pályafutását a jelenlegi Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola jogelődjénél a 603. sz. Ipari Szakmunkásképző Intézetben kezdte, ahonnan az idén vonul nyugdíjba. Az iskolának tanára, tagozatvezetője, és igazgatója volt. 1999-ben kimagasló pedagógiai munkájáért főtanácsosi címet kapott. 2000-től 5 éven át a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola közoktatási vezető képzésén iskolai gyakorlatot vezetett. 2002 óta tagja a Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének és a Művelődési és Oktatási Bizottságnak. 2005-ben címzetes igazgatói címet,  2006-ban a Magyar Köztársasági Bronz Érdemkeresztet, 2008-ban pedig megkapta a Csongrád Megyei Önkormányzat által alapított "Megye Közoktatásáért Díj"-at.

41 éves pedagógiai munkássága elismeréseként, nyugdíjba vonulása alkalmából kapta meg a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet.

 

Törőcsik Imre

a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola műszaki tanára

 

Felsőfokú tanulmányait Dunaújvárosban kohógépész szakon végezte. 1974-ben elvégezte a Kohó és Fémipari Főiskolai Karán a műszaki tanári szakot, majd 2 évre rá az üzemgépész üzemmérnök szakot. 1970 óta a szentesi Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola dolgozója. Ezen időszak alatt közel 25 évig szakmai igazgatóhelyettesként tevékenykedett. Részt vett a COMENIUS  I. minőségfejlesztő csoport munkájában. A Szakiskolai Fejlesztési Program "D1", valamint az "A" komponens vezetője, illetve szakmai irányítója volt. Több nagyon jelentős és sikeres pályázat koordinálója, illetve készítője volt az évek során. A szakmai tantárgyak tanításában igyekezett kollégáinak példát mutatni. Ennek eredményeként az utóbbi évtizedben szinte minden évben a Szakmai Kiváló Tanulója Országos Versenyen tanítványai a hegesztő és szerkezetlakatos szakmákban az első hat helyezett között szerepeltek.

39 éves pedagógiai munkássága elismeréseként, nyugdíjba vonulása alkalmából kapta meg a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet.

 

 

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete a májusi ülésén "Címzetes igazgatói" címet adományozott

Almási Jánosnénak

 

1978-ban szerezte meg a Szarvasi Óvónőképző Intézetben első diplomáját és 1983-ig a Szentesi Baromfifeldolgozó Vállalat Üzemi Óvodájában dolgozott, 1981–1983-ig az óvoda megbízott vezetője volt. 1983-tól a Koszta József Általános Iskolában rajzot tanított. 1984-ben felvételt nyert a Jászberényi Tanítóképző Főiskolára, és 1987-ben tanítói oklevelet szerzett, technika szakkollégiumi végzettséggel. 1986-tól a régi Úttörőház, majd később Városi Játszóház (a jelenlegi Családsegítő Központ) igazgatói teendőit látta el. 1992-től ismét a Koszta József Általános Iskolában tanít, 1999-ben magasabb vezetői megbízást kapott. A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Karán 2001-ben közoktatási vezető szakirányú szakképzettséget szerzett.

Vezetői munkájában fáradhatatlan, lendületes, dinamikus egyéniség, ebből következően a kitűzött feladatokat a kollégáival együtt mindig meg tudja valósítani. Demokratikus szellemben, személyre szabottan segíti a nevelők munkáját, döntéseiben a többség akaratát érvényesíti, elsősorban a gyermekek érdekeit tartja szem előtt.

Vezetői programja tervszerű, szervezett, következetes és mindenekelőtt az intézmény érdekeit szolgálja. A nemzetközi kapcsolatok építése terén is jelentős eredményeik vannak. Cserekapcsolatot alakítottak ki külföldi iskolákkal, pl.: Tirol, Kaarina.

Az általa vezetett intézményben az oktató-nevelőmunka kimagasló színvonalú, és töretlen a fejlődés. Nagy figyelmet fordítanak a tehetséggondozásra, melynek következtében megyei és országos szintű versenyeken szerepelnek eredményesen tanulóik.

Rendszeresen képezi magát, hogy a változó világ követelményeinek megfeleljen.

Dolgozói számára biztosítja a továbbtanulási lehetőséget, ösztönöz tanfolyamokon, továbbképzéseken való részvételre.

Mint pedagógus, mint intézményvezető köztiszteletnek örvend a diákok, szülők és pedagógus kollégái körében. Munkáját az igényesség és pontosság jellemzi, központban a gyermekszeretet áll és az emberi értékek megbecsülésére nevelés.

Almási Jánosnénak Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Koszta József Általános Iskola igazgatói megbízásának lejártától, azaz 2009. augusztus 16-tól három évtizedes gyermekközpontú, példamutató pedagógiai munkássága és eredményes, lelkiismeretes és áldozatkész igazgatói munkája elismeréseként "címzetes igazgatói" címet adományozott.

 

 

Főtanácsosi címet kap:

 

Garainé Szász Katalin

tagóvoda-vezető

Központi Óvoda Farkas Antal Utcai Tagóvodája

 

 

Tanácsosi címet kap:

 

Dr. Keresztesné Farkas Erzsébet

Magyar-tört. szak tanárnő, Társadalomtudományi munkaköz. vezető, Szakvizsgázott ped., Klauzál Gábor Általános Iskola

 

Munkatársi címet kap: 

 

Sós Istvánné

dajka

Kertvárosi Óvoda, Damjanich u-i Óvoda

 

 

Kiemelkedő munkájuk elismeréseként kitüntetésben részesülnek:

 

 

  • Ludányi Istvánné óvodapedagógus
    Kertvárosi Óvoda Köztársaság U-i Tagóvoda

  • Puskásné Igaz Éva tanítónő
    Deák Ferenc Általános Iskola és Damjanich János Tagiskola

  • Tóthné Hlavács Mária tanárnő
    Koszta József Általános Iskola

 

  • Tóth Béla tanár
    Petőfi Sándor Általános Iskola

  • Bajomi Nagy Péter gitártanár
    Lajtha L. Alapf. Műv. Isk. és Hangv. Kp.

  • Juhász Eszter nevelőtanárnő
    Terney Béla Kollégium

  • Borbás Gabriella logopédus, gyógypedagógus
    Egységes Pedagógiai Szakszolgálat

  • Piti Éva tanítónő
    Kiss Bálint Ref. Általános Isk.

  • Papp Mária tanárnő
    Szent Erzsébet Kat. Ált. Iskola és Óv.

  • Dr. Bácskainé Fazekas Márta  francia-orosz szak középisk. tanárnő
    Horváth Mihály Gimnázium és Szakképző  Iskola

  • Fári Mónika magyar szak. középisk.tanárnő, történelem szak.
    Boros S. Szakközépisk., Szakiskola a HMG. és Szakképző Iskola Tagintézménye

  • Nagy Gyula mérnök-tanár
    Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola a Zsoldos F. Középisk. és Szakisk. Tagint.

 

 

Szakszervezeti kitüntetések átadása

 

A kitüntetéseket átadta:

Szobota Imréné a Szentes Városi Pedagógusok Szakszervezetének titkára

 

 

Eötvös József Emlékérem Ezüst fokozat kitüntetést kap:

  • Dobóvári Károlyné a Deák Ferenc Általános Iskola tanítónője

  • Perjés Gáborné a Horváth Mihály Gimnázium nyugdíjas tanárnője

  • Kastnerné Józsa Erzsébet a Horváth Mihály Gimnázium nyugdíjas tanárnője

 

 

Eötvös József Emlékérem Bronz fokozat kitüntetést kap:

 

 

 

 

  • Tornyi Molnár Zoltán a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola műszaki tanára

  • Kenyeres Zsuzsanna a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola tanárnőj

 

  • Borbély Lajosné a Petőfi Sándor Általános Iskola hivatalsegéde

  • Mácsai Jánosné a Petőfi Sándor Általános Iskola hivatalsegéde

  • Vida-Szűcs Zsuzsanna a Petőfi Sándor Általános Iskola tanítónője

 

  • Bedő Katalin a Horváth Mihály Gimnázium tanárnője

  • Makai Lajosné nyugdíjas tanárnő

 

 

Szentes, 2009. 06. 09.

 

 

.