Nem csak malacuk van, de földjük is lehet

Szociális földprogram a rászorulóknak

 

 

 

Újszerű kezdeményezésekkel bővítette a szociális támogatási formáit a szentesi önkormányzat, partnerségben a helyi vállalkozókkal. Beindult a szociális földprogram, mely két elemből áll: egyrészt haszonállat kihelyezése a szociálisan rászorulóknak, másrészt az önkormányzat tulajdonában lévő, jelenleg műveletlen földek díjmentes használatba adása.

Szentes Város Önkormányzata élve azzal a jogszabályi felhatalmazással, hogy az ágazati törvényben meghatározott kötelező ellátásokon túl saját költségvetése terhére más, - akár pénzbeli, akár természetbeni - támogatást állapíthat meg, a természetbeni ellátásokat az valóban célzott és hatékony formában valósítja meg.

A szociális állattartási program keretében a napokban 15 család kapott malacot, melyek felhizlalva, karácsonyra feldolgozott állapotban már az ünnepi asztalra kerülhetnek. A családokat a szociálpolitikai osztály rendszerében lévők közül választották ki. A rászorulók a malacok etetéséhez is kapnak segítséget, az önkormányzat havi rendszerességgel biztosít egy-egy zsák takarmányt, erre helyi kisvállalkozóval kötöttek megállapodást. Azért részesítik előnyben ezt a támogatási formát, mert itt a rászorulók tesznek is valamit megélhetésükért.

Az ő dolguk az állatok nevelése, gondozása. Havonta el kell menniük a takarmányért, mely rendszerességet is hoz a család életébe. A másik most beinduló támogatási forma a földprogram, melynek keretében az önkormányzati parlagföldeket adják díjmentesen használatba az igénylő családoknak. Ősszel lehet elkezdeni a munkát a szántással. A jövő évi költségvetésben pedig elkülönítenek arra forrást, hogy a földműveléshez vetőmagot is biztosítsanak. A rászorulók közül havonta egy családot élelmiszer-csomaggal is segítenek, idén egy helyi kisvállalkozó felajánlásával, ezzel biztosítva havi nagybevásárlásukat.

Szentes, 2009. 06. 25.

 

 

.