Karjelzés kötelező!

Szabályok a kerékpárosok, illetve az elektromos kerékpárosok közlekedésére vonatkozóan

 

 

 

Az elmúlt időszakban több kérdés érkezett internetes hozzászólásokban a Szentesi  Rendőrkapitánysághoz a kerékpárosok, illetve az elektromos kerékpárosok közlekedésére vonatkozóan. Ezekre a kérdésekre összefoglalóan Balogh Sz. Imre r. alezredes, kapitányságvezető válaszolt:

  

1.  Az 1 / 1975. ( II.05. ) KPM-BM együttes rendelet ( KRESZ  ) 54. §. Kerékpárokra és segéd motoros kerékpárokra  vonatkozó szabályait az elektromos kerékpárokra is alkalmazni kell.

Kerékpár: olyan két- vagy háromkerekű jármű , amelyet  egy vagy két személy emberi ereje, illetőleg legfeljebb 300 W teljesítményű motor hajt. Ebből következik, hogy az elektromos kerékpár ebbe a fogalomkörbe tartozik.

 

2. Ennek figyelembevételével a kerékpár és az elektromos kerékpár pótülésén a 18. életévet betöltött vezető egy, tíz éven aluli gyermeket szállíthat. Egyébként elektromos kerékpáron, kerékpáron  személyt szállítani tilos.

 

3. A kerékpárral a   kerékpárúton , a kerékpársávon , vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán , ezek hiányában szorosan az úttest jobb szélén kell közlekedni. Lakott területen lévő olyan úton , ahol az úttest kerékpár közlekedésére alkalmatlan, kerékpárral a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 Km/h sebességgel a járdán is szabad közlekedni.

 

4. Kerékpárral , elektromos kerékpárral  legfeljebb  40 Km/h sebességgel szabad közlekedni. Ezt a sebesség határt kell betartani annak is, aki lakott területen belül és kívül  kerékpárúton közlekedik.

Lakó-pihenő övezetben kerékpárral, elektromos kerékpárral legfeljebb 20 km/h sebességgel lehet közlekedni.

 

5. A kerékpárral , elektromos kerékpárral

- a kerékpársávról – kivéve- , ha jelzőtábla erre utasítást ad, továbbá ha a kerékpársávot a

   balra bekanyarodás céljából az úttest felező vonalának közelében helyezték el – vagy,

- lakott területen kívül a főútvonalról balra bekanyarodni vagy megfordulni, továbbá

- a kerékpárútról a vele párhuzamos útra balra bekanyarodni nem szabad.

A kerékpárosnak, elektromos kerékpárt vezető személynek a kerékpárról le kell szállni és azt tolva – a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint- kell az úttesten áthaladnia.

 

6. A KRESZ a láthatóság érdekében szabályozza, hogy a kerékpárt és ebből következik, hogy az elektromos kerékpárt  éjszaka és korlátozott látási viszonyok között előre fehér vagy kadmiumsárga , hátra piros fényt adó lámpákkal kell kivilágítani. A fenti járművekkel közlekedő  személyeknek  – lakott területen kívül – akár a közúton, akár kerékpárúton közlekednek  fényvisszaverő mellényt kell viselni.

 

Szentes, 2009. 06. 18.

 

 

.