„Ez az éjszaka más mint a többi…”

Múzeumok éjszakája nem csak a múzeumban, hanem a laktanyában

 

 

 

A Múzeumok Éjszakája elnevezésű rendezvény 1999-ben kezdődött Franciaországban, ahonnan az évek során, európai szintű megmozdulássá nőtte ki magát. Magyarországon 2003 óta rendezi meg évenként az Oktatási és Kulturális Minisztérium. Az esemény csak egy kis Szent Iván éji könnyű, nyári kulturális programnak indult. Mára már mintegy 200 múzeum várta országosan a látogatókat programjaikkal. Szentesen a Koszta József Múzeum tűzte ki maga elé a célt, hogy a múzeum a közösségi lét egy meghatározó része legyen ezen a napon. Egy pezsgő kulturális élettel, ötletek sokaságával kínálta a szórakozást az érdeklődők számára.

Ehhez a nemzetközi programhoz, a helyi múzeum rendezvényeihez illeszkedve kapcsolódott be az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj Szentesen, 2009. június 20-án. Az alakulat, ez év tavaszán átadott színvonalas múzeumát tette látogathatóvá a nagyközönség számára. A késő délutáni órákban, a város főterétől, óránkénti buszjáratok biztosították az érdeklődőknek a laktanyába történő egyszerű ki- és visszajutást. Érdeklődőkből pedig nem volt hiány. Folyamatosan érkeztek a látogatók, akik megtekinthették a csapatmúzeum „Szentes, műszaki helyőrség a Tisza partján.

 

 

 

A város katonatörténete 1848-2009” című állandó kiállítását. A tárlat különlegessége, hogy nem csupán az alakulat történetét idézi fel, – hanem mint a cím is jelzi – Szentes város katonatörténetét, a szentesi emberek katonai életét eleveníti meg a Szabadságharc időszakától, napjainkig. Az esti órákig nyitva tartó rendezvény sikerét jellemezte a jelentős számú, és folyamatosan érkező látogató.

A helyi, és környékbeli lakosság mellett, Budapestről érkező csoport is megállt és megtekintette a kiállítást. A lakosságot örömmel töltötte el, hogy lehetőség volt ezen a napon a laktanyába történő bejutásra, és a katonai múzeum megtekintésére. A látottak mellett, örömmel készítettek maguknak fényképeket a kiállítás eszközei mellett, emlékül a katona múzeumról. A kisebbek érdeklődve, tekintettek a tárlaton a régmúlt katonáira. Az idősebb korosztály körében már felelevenedett a régmúlt, a nosztalgia emlékei. Mindenki talált magának közben mesélni való élményt a társainak. A vendégek sokaságát, érzéseit megőrzi a múzeum emlékkönyve, melyből csak egyet kiragadva jól kifejezi a látogatók véleményét: „Nagyon szép múzeum. Reméljük sokáig megmarad. Vigyázzanak rá.”

 

 

 

Ezen az estén számos további program várta az érdeklődőket a Koszta József Múzeum. Este 8 órától Dr. Szénászky Júlia régész előadását hallhattuk "Találkozás az őskori emberrel" címmel a megyeháza múzeumi foglalkoztatójában. Kilenc órakor nyílt meg "Százszorszépek" - Emberábrázolás az őskori Nyugat-Magyarországon című idol-kiállítás. Gyertyafényes tárlatvezetést tart Ilon Gábor a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat Nyugat-Dunántúli Regionális Irodájának vezetője.

 

 

 

Fél 10-től Kovács Károly csillagász képes előadása "Az utolsó négy évszázad távcsöves csillagászati sikerei" címmel volt a díszteremben, mert az idő nem tette lehetővé a Kossuth téri előadást.

A rossz idő miatt a távcsöves észlelés a Kossuth téren az épület árkádja alatt volt, csak a felhők eltakarták az égboltot, így a távcsövekkel csak a templom tornyokat tudtuk megvizsgálni "közelről".

 

 

 

 

Fél 11-kor a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola és Hangversenyközpont vonószenekarának koncertjét hallhattuk a Megyeháza dísztermében - művészeti vezető: Szunyogh Gabriella, majd ugyanitt "Égi tünemények" - címmel "űrdiszkó"-ban szórakozhattunk (zenés-képes diaporáma távoli szép galaxisokról).

 

 

 

Éjfélkor (azaz utána egy picivel) Dél-alföldi táncokat és magyar csárdást adott elő a Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület. A Tűzgyújtás után az I. Kárpát-medencei Tűzugrás Fesztivál közös körtáncát mutatta be, és tanította meg a résztvevőknek a Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület.

 

 

 

Szentes, 2009. 06. 25.

 

 

.