Európa plakett Szentesnek

 

 

 

Az Európa Tanács 1955 óta díjazza azokat az európai városokat, amelyek sokat tesznek az európai egység megteremtéséért, a többi ország kultúrájának, szokásainak, nyelvének kölcsönös megismeréséért, ezáltal elősegítve az egymás iránti tolarencia és nyitottság erősödését.

Az Európai-díjak odaítélése hivatalos elismerése annak, hogy az adott település az Európai Uniónak nemcsak egyenrangú, de példamutató tagja, ahol figyelnek az értékek, hagyományok tiszteletére és megőrzésére, ahol kiemelt megbecsülést élvez a tudomány és a kultúra, ahol példás egyetértésben élnek együtt nemzedékek és nemzetiségek.

Az Európa-díj egy egymásra épülő négy lépcsős kitüntetési rendszer, amelyre minden helyi vagy regionális (területi) önkormányzat pályázhat az Európa Tanács tagállamaiból. Szentes 2004-ben az Európa diploma, 2005-ben a Becsület zászló elismerésben részesült, ez évben pedig - miként arról Szirbik Imre polgármester minapi sajtótájékoztatóján beszámolt - az Európa plakettet ítélte oda a városnak a tanács. Ez a legmagasabb alatti fokozat a kitüntetési rendszerben. A város a 10. magyar település, amely elérte ezt a szintet, a fölötte lévő Európa nagydíjjal Magyarországon csak Szeged büszkélkedhet. Az elismerést 10 európai településsel egyetemben nyerte el a város.

Szentes, 2009. 06. 12.

 

 

.