Csehországban jártunk

 

 

 

Június 1-3. között iskolánk (a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola és Óvoda) egy kis csapattal, kilenc tanulóval és három nevelővel, mutatkozott be a csehországi Brno városában. A látogatás célja az volt, hogy a gyerekek megismerkedhessenek más európai kultúrákkal, hogy felfedezzük a közös történelmi kapcsokat és az angolt idegen nyelvi környezetben gyakorolhassák diákjaink.

 

 

 

Ez utóbbira már rögtön a luxus autóbuszban alkalom nyílt, mivel a tévében csak angol nyelvű filmeket vetítettek. Szállásunk Brnotól 12 km-re északon Vranov faluban, festői környezetben, változatos domborzattal tarkított tájon, egy ferences rendi kolostorban volt. Látogatásunk alatt betekintést nyertünk a Zakladni Skola Horacké namestí életébe, ahol diákjaink angol nyelven mutatták be iskolánkat és városunkat a cseh közönségnek.

 

 

 

 A további kapcsolattartást szeretnénk előmozdítani a diákok közötti levelezés, e-mailezés által. Európai projektekben való közös részvétel lehetőségét is szeretné kiaknázni a két iskola.

 

 

 

A brnoi városnézés alkalmával megtekintettük a kapucinus templom „zsugorított barátok kriptáit”, ahol az emlékezetes Jókai hős, Trenck Frigyes báró is nyugszik. A gyönyörű 13. századbeli Óvárosháza kapualjában megnéztük a legendás brnoi sárkányt. A Szent Jakab templom tűhegyes, a bazilikával versengő, hosszú tornyaival csalogatott be minket. Orgonája, belső építészeti csodái lenyűgözők.

 

 

 

 

 

 

 

 

A Szent Péter és Pál székesegyház monumentális épülete leírhatatlan látványt nyújtott kívül és belül egyaránt. Utunkba ejtettük még Spilberk várát is, ahol az 1700-as évek végén a mi Kazinczy Ferencünk is raboskodott. Megtudtuk, hogy iskolánk névadója, Szent Erzsébet, Thüringiába menet egyszer útba ejtette a brnoi kolostort, minek helyén most egy katonai kórház áll.

 

 

 

 

 

 

 

Érdekesség még, hogy Szent Erzsébet a védőszentje annak a ferences rendnek is, akiknél megszálltunk. A közös múltból tehát jutott elég! Csodálatos élményekkel gyarapodva tértünk haza. Szeretnénk megköszönni Maximiliána nővér önzetlen segítségét, az út anyagi támogatását pedig a Szentes Város Önkormányzatának, a Szent Erzsébet rózsái alapítványnak, iskolánknak és a szülőknek.

A kiutazott csoport nevében: Hargitai Judit

Szentes, 2009. 06. 08.

 

 

.