A valóság tükrébe néztünk!

Enyedi Zoltán fotókiállításán

 

 

 

Enyedi Zoltán fotóriporter kiállítása látható a szentesi könyvtárban. Aki tiszteli, becsüli Enyedit csak így nevezheti: fotóriporter. Semmilyen címet, rangot nem visel el, sőt kikérte magának, ha valaki fotóművésznek nevezte! Pedig a riportfotó nagymestere, már-már mágusa.

A szegedi és a megyei napilap száguldó fotósaként évente több száz eseményen megjelent és rögzítette a térség könnyen múló és még könnyebben elfelejthető történelmét. Igaz, újra nagyképű a megfogalmazás! Tessék mondani: hogyan lehet száguldozni egy kisfiattal?!

 

 

 

Országos lapok szerkesztői (Szabad Föld, Népszabadság) is igényelték a képeit. Mert mindig a lényeget, a fontosat, legjellegzetesebb pillanatot rögzítette Enyedi Zoltán.

Aligha történt olyan fontosabb esemény a megyényi területen, ahol nem jelent meg. Pincében, háztetőn, politikai rendezvényen, nevezetes kulturális programon és mindenütt! Visszahúzódóan, mosolyogva, szerényen. Enyedi még tudta, hogy nem ő a főszereplő! Tudósít, dokumentál és kicsit hallhatatlanná teszi a fotókon szereplőket.

Ha fontos, rangos személy érkezett a megyébe, akkor az Enyedi Zolit küldte a főnöke. Tudta: megbízható, a kép tartalma, formája jó lesz és másnap nyugodtan fellapozhatják az újságot, mert azt kapják az olvasók, amit várnak.

 

 

 

Önmagát csiszolta évtizedeken keresztül, mert tökéletes kép nincs, csak majdnem jó. A makói fiatalember szinte véletlenül kezdte a fotózást a szüleitől kapott géppel. Amivel rögtön belekeveredett az 56-os forradalom, helyi eseményeibe. Némi túlzással: hatvan éves koráig ki sem keveredett a politika sűrűjéből.

A mai napig meséljük: Ópusztaszeren egy sötét helyiségben fotózott, vaku nélkül. Szinte döbbenten kérdeztem: látszik majd valami a képen? Legyintett: az expozíciós időn múlik minden. A villanó fény - szerinte. Megöli a témát! A másik Enyedi sztorim, kérdezem az egyik helyszínen: - Zoli hány darab képet készítettél? Értetlenül nézett rám: - Mennyit, mennyit, egyet! Annyit kért a főnök a lapba! Szinte kővé váltam! És ha nem sikerült? Csak ingatta a fejét. Az ki van zárva!

Aki Enyedi Zoltán fotóriportert köszönteni szeretné a hetvenedik születésnapja alkalmából, feltétlenül nézze meg a kiállítását május 8-ig, a szentesi könyvtárban.

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2009. 04. 30.

 

 

.