A megye legjobbjai a szentesi tűzoltók

 

 

 

Április 2-án a szegedi tűzoltóság, valamint a volt szovjet katonai objektum területén rendezték meg Csongrád megye öt hivatásos tűzoltóságának szakmai megmérettetését, melyen címvédőként részt vettek városunk lánglovagjai is.

 

Az országos szakmai megmérettetés selejtezőjének gyakorlati feladatait a Szegedi Tudományegyetem Öthalmi úti kollégiuma mellett kellett végrehajtani. Kiderült: a lánglovagok precizitását a kertészmérnökök is megirigyelhetnék. Az egyik feladatuk ugyanis az volt, hogy egy négy centi széles darabot vágjanak le láncfűrésszel egy fatörzsről. Majd lakástüzet oltottak, és sérülteket – két 75 kilogrammos bábut – mentettek ki hordágyon. A faltörős feladatot a szentesiek oldották meg a legfurfangosabban. Amikor speciális fűrészükkel csíkot vágtak az egykori szovjet laktanya egyik épületének falába, és portenger borította be a környéket, a hozzáértők még azt harsogták: nem biztos, hogy ez a legcélravezetőbb.

Azonban hamar betörtek a szomszédos helyiségbe, és végül a képzeletbeli dobogó legfelső fokára is ők állhattak fel. Második a makói, harmadik a csongrádi csapat lett. Ez csak egy kis ízelítő a verseny feladataiból, melyeket a szentesi tűzoltóknak végre kellett hajtaniuk, de lássuk mindezt részletesen, szakmai szempontból.

 

 

A szakmai verseny a következő feladatokból állt (részletesen): először tantermi körülmények között egy ötven kérdéses tesztlapot kellett kitölteni a beosztotti, gépkocsivezetői, valamint az irányítói (szerparancsnoki) állománynak. Majd a külső helyszínen a gépkocsivezetőknek egy bonyolult szlalom pályán kellett végigrobogniuk, további „vonulásukat” eközben egy az útjukba kidőlt fa, nehezítette, melyből egy négy centis darabot kellett levágniuk és természetesen a fát az útról kigörgetni, hogy továbbhaladhassanak. Ezután érkeztek meg egy ötemeletes épülethez, ahol a második emeleten egy lakás borult lángokba.

 

 

 

A tényleges tűz eloltása után a lakásban talált két sérültet (2db 70-80 kg-os fabábú) kellett egy hordágyon a földszinti elsősegélyhelyre szállítaniuk. A feladat végrehajtása után még mielőtt egyet szusszanthattak volna rögtön újabb káresethez riasztották őket, mégpedig a feltételezés szerint egy pincei kazánházban robbanás történt. A romok alatt ragadt sérültet csak a kijelölt épületszerkezet (20 cm-vastag falon kb 1m x 1,5m-es nyílást kellet kialakítani) megbontásával lehetett megközelíteni. Ezt tűzoltóink -sajátos ötletükből fakadóan – a leggyorsabban oldották meg, így a sérült leghamarabb kerülhetett a mentők kezébe.

 

A nap végén a feladatok értékelése után az is kiderült, hogy a megyében ismét városunk tűzoltói lettek a legjobbak megelőzve a második makói, harmadik csongrádi, negyedik szegedi és ötödik vásárhelyi csapatot. Egyéniben is szép sikereket könyvelhettünk el, mivel beosztotti kategóriában Kovács Ferenc őrmester az élen végzett, míg Kálmán Rajmund őrnagy a második helyezést szerezte meg.

 

Az első helyezett csapat tagjai: Kálmán Rajmund tü. őrnagy, Pozsár Gábor tü. zászlós, Balázs Csaba tü. zászlós, Molnár Robin tü. őrmester, Kovács Ferenc tü. őrmester, Sárközi András tü. zászlós

Szentes, 2009. 04. 06.

 

 

.