Egy csodálatos műszaki nap

 

 

 

Szentes és környéke nagy izgalommal várta ezt a napot. Immár hagyományosan ismét megrendezésre került az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj laktanyájában, a Műszakiak Napja, közösen a Rendőrség Napjával. Fontos eseménye a rendezvénynek, hogy ünnepélyes keretek között átadásra került a Műszaki Zászlóalj régóta várt Csapatmúzeuma. Az egész napos, nyílt laktanyai napról már mindenki jól tudta a környéken: ezen érdemes részt venni.

 

 

 

A reggeli kapunyitáskor már mozdulni alig lehetett a bejárat előtt. Buszok sora szállítottak az iskolásokat, óvodásokat. A vendégek próbáltak időben ott lenni, hiszen a rengeteg program közül, semmiről sem szerettek volna lekésni. A rendezvény az ünnepélyes zászlóalj sorakozóval kezdődött, mely mindig lenyűgözi a közönséget. Az elöljáró fogadása után, Nyers József mk. ezredes, a zászlóalj parancsnoka köszöntő beszédében kiemelte, most együtt ünnepelnek az alakulatok műszaki katonái, Damjanich laktanyában egykor szolgált, és az ország különböző tájairól most újra visszalátogatott öreg huszárok, az idősebb nyugállományú kollégák, a műszaki tisztek, tiszthelyettesek, katonák.

 

 

 

Hangsúlyozta, hogy nagy öröm, és megtiszteltetés, az alakulat és a szentesi Rendőrkapitányság között fennálló, jól működő együttműködés eredményeként, hogy közösen ünnepelhetünk a mai napon a rend őreivel, akik most itt, laktanyánkban rendezték meg a Rendőrség Napját. A Magyar Rendőrség védőszentje Szent György, aki a legenda szerint megölte a sárkányt, és kiszabadította fogságából a királylányt, és akit a rendőrség 1992 óta tekint oltalmazójának. Ez alkalomból méltatta a rend fenntartóit, akik maradéktalanul ellátják kötelességüket, és méltán kivívják a társadalom, Szentes város, és a környező települések lakosságának elismerését és tiszteletét.

 

 

 

Ezt követően Tömböl László mk. vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnökének köszöntő levele került felolvasásra. Ebben megemlékezett azokról a műszaki katonákról, mérnökökről, hajóácsokról, mesteremberekről, akik 160 éve, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc komáromi csatájában 1849. április 25-re virradó éjszaka hajókból, bárkákból, szükség eszközökből hidat építettek a Dunán. Valamint minden műszakiról, akik ma is szolgálnak a honvédség különböző helyőrségeiben és hírnevet szereztek a műszaki katonáknak. Majd Benkő Tibor altábornagy az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka kihangsúlyozta, a műszakiak egy nagy családot alkotnak, és büszke rá, hogy úgy szolgálnak, úgy teljesítik feladataikat, mint ahogy ezt egy nagy család teszi. A 2009 év a műszaki katonákról szól, ennek szellemében végezzék tevékenységüket, melynek tanúbizonyságát adhatják a Bevetési Irány 2009 gyakorlaton.

 

 

 

A beszédek elhangzása után, parancsok felolvasása és elismerések átadása következett. Az ünnepség fényében, immár ötödik alkalommal került sor a szentesi laktanyában állománykategóriánként „Az év embere” szavazás értékelésére. Az év tisztje Varga István mk. alezredes, az év tiszthelyettese Bernátsky László zászlós, az év tisztese Németh Lajos szakaszvezető és az év közalkalmazottja Oprea Magdolna vehette át a megtisztelő címek emléklapját. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka „Az év műszaki katonája” címet adományozta tiszti kategóriában Lengyel László századosnak, tiszthelyettesi kategóriában Csányi Zsolt Mátyás főtörzsőrmesternek, legénységi állomány kategóriában Kenderesi Csaba szakaszvezetőnek, valamint Debrecen város polgármestere nevében Bere Zoltán hadnagynak.

 

 

 

Az ünnepélyes állománygyűlés megvalósult az alakulat régi álma. Hosszú idő után újra birtokába került Csapatmúzeumának, mely a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársainak segítségével készült el. Annak a helynek, amellyel emléket állítottak a múltjuknak, megőrizték jelenüket, és amelyet büszkén vállalva mutathatnak be a zászlóaljhoz érkező hazai és külföldi vendégeknek. Benkő Tibor altábornagy ünnepi keretek között vágta át a múzeum átadó zászlószalagot, és ezzel megnyitotta a „Szentes, műszaki helyőrség a Tisza partján. A város katonatörténete 1848-2009” című kiállítást.

 

 

 

A vendégek az ünnepi sorakozót lezáró díszmenet után a napi programok kavalkádjában találták magukat. A laktanyában több helyszínen, szárazon vagy vízen, kisebbeknek és nagyobbaknak, szórakozni vagy versenyezni vágyóknak, egyaránt biztosítva volt, hogy igényeinek megfelelően találjanak elfoglaltságot. Katonai programok között közelharc, tűzszerész, fegyveres, búvár bemutatók kápráztatták el a közönséget. A berendezett katonai tábor mellett, a jelentős számú haditechnikai eszközökön és felszereléseken kívül megtekinthették a Mi-24 harci helikoptert, T-72 harckocsit, BTR-80 harcjárművet. A fiatalabb korosztály örömmel vette birtokba ezeket a különleges eszközöket, és a vezető ülésekből mindenhol vidám, mosolygó tekintetek sugározták – látjátok, ezt én vezetem. A tiszai gyakorlótéren víztisztító állomás és kompátkelőhely üzemelésének voltak részesei az oda kilátogatók.

 

 

 

A bemutatók között kiemelt jelentősége volt a rendőrség bemutatójának, hiszen ők is ünnepi műsorral készültek. Az elfogások, gépkocsik akciók, kommandós feladatok sora vonzotta a kíváncsi tekinteteket. Amikor „kitört” a közelharc, elkezdődött a fegyverropogás, teljes lett az áhítat a közönség között. Ezek aztán tudják a dolgukat – lehetett hallani a nézők között állva.  Ez a mondat ki is fejezte a lakosság, az emberek hozzáállását, tiszteletét a rend őrei irányába.

 

 

 

A különböző kulturális programokat, tűzoltóság bemutatóját, az 5/62 lövész zászlóalj zenekarának térzenéjét, diákok bemutatóit, sport, hastánc judo és aikido bemutatókat, gyermekprogramokat, ugrálóvár, miniquad, airsoft, paintball, íjászat, üvegfestés, egészséges életmód tanácsadás, véradás, katonai toborzás, szakszervezeti tanácsadás, autómárka képviseletek bemutatóit, és még sorolhatnám, de szinte mindent feleleveníteni lehetetlen a programok kavalkádjában. A délután fő attrakciójaként a Josh & Jutta együttes szórakoztatta fergeteges koncerttel a közönségét.

 

 

 

Második alkalommal került megrendezésre a „Vörös Bika” műszaki erőpróbák vándorkupa versenye. A csapatoknak embert próbáló feladatokkal kellett szembeszállniuk. Kemény volt, és férfias. Az első helyezett, a szentesi Tűzoltóság csapata vihette haza ebben az évben a Vándorkupát.

Eljött a nap vége. Minden felől hallani lehet a látogatók között, már menni is kell haza, de megérte eljönni. Mivel lehetne jobban zárni e cikket, mint a regisztrációs sátorban tevékenykedők feladatával, akik számolták a laktanyába látogatókat. Egy, kettő, nyolc, tíz, száz, ezer, kétezer, négyezer – de hol a vége. Öt, hat ezer fő látogatott el az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj laktanyájába, kifejezve ezáltal a műszaki katonák, rendőrök iránti tiszteletüket, megbecsülésüket, és tudva, a műszakiak az idén is teljesítik az elvárásaikat. Jövőre ismét visszavárjuk őket.

 

A rendezvényről 266 db fotó ITT tekinthető meg!

 

 

Szentes, 2009. 04. 30.

 

 

.