Nemzeti Rákellenes Nap

 

 

 

Április 10-e 1993 óta a Nemzeti Rákellenes Nap. A Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke ez alkalomból a szűrővizsgálatok és a betegség korai felismerésének fontosságára hívta föl a figyelmet. Délután kollégáival mammográfiás szűrésen vett részt a szentesi Dr. Bugyi István Kórházban.

 

 

 

Ma Magyarországon az érintett nőknek mindössze 43 százaléka megy el mammográfiás szűrésre. Tavaly itthon majd 7000 emlődaganatos megbetegedést diagnosztizáltak. Ezek közül 2300 volt végzetes. Ezek az adatok riasztóak, pláne annak ismeretében, hogy, ha időben felfedezik, a mellrák gyógyítható. Magyar Anna kollégáival a délutáni szentesi szűrővizsgálat előtt azt mondta, anyaként, nagymamaként és vezetőként is kötelessége példát mutatni. Sok nő a vizsgálat eredményétől fél, ezért nem megy el a szűrésre – tette hozzá –, bátorság kell a rákszűrésen való részvételhez, ezért pláne fontos a példamutatás.

Hasonlóan látja a kérdést Kovalcsik Andrea megyei főjegyző és a Csongrád Megyei Önkormányzat által fenntartott szentesi Egyesített Szociális Intézmény több dolgozója is, akik szintén részt vettek a ma délutáni mammográfiás szűrésen a szentesi Dr. Bugyi István Kórházban

 

 

Szentes, 2009. 04. 15.

 

 

.