ISKOLÁK ÉS NÉVADÓJUK SZENTESEN

Lehet nevezni a 10. helyismereti vetélkedőre

 

 

 

A Városi Gyermekkönyvtár, a Koszta József Múzeum és a TEAM Számítástechnika közreműködésével ismét megrendezzük az immár tizedik helytörténeti vetélkedőnket a 10–14 éveseknek, melynek most az alábbi címet adtuk: ISKOLÁK ÉS NÉVADÓJUK SZENTESEN, könyvben, képen, neten – a múltban és napjainkban

Szentes életében mindig jelentős szerepük volt az iskoláknak, hiszen a működésük meghatározó volt településünk kulturális fejlődésében. Kezdetben felekezeti vagy állami fenntartású intézmények voltak, így az elnevezésüket is ez határozta meg. Az évek múltával azonban egy-egy jeles személyiség lett a névadó.

 

Vajon tudjátok-e, hogy melyik iskolát nevezték alapításakor Magyar Királyi Polgári Leányiskolának, vagy a nem is olyan régmúltban Köztársaság Téri Általános Iskolának?

 

Iskolánként két öt fős csapatot várunk. A versenyt három helyszínen rendezzük. A Gyermek­könyvtárban és a Koszta József Múzeumban két-két fő, míg a TEAM-ben egy tanuló old meg érdekes feladatokat. Az utóbbi helyszínen előny, ha a versenyző rendelkezik internetes rutinnal.

 

A felkészülés során keressétek fel az iskolátok könyvtárát, látogassatok el a Városi Gyermekkönyvtárba, a Koszta József Múzeumba, érdeklődjetek az egykori tanulóktól (ma már idős, tiszteletben álló emberektől) az iskolátok történetéhez kapcsolódó hagyományokról, régmúlt és mai szokásokról.

 

 

 

A nevezéseket kérjük az alábbi címre eljuttatni: timar.ferenc@t-online.hu, vagy adathordozón leadni a TEAM Számítástechnikába a Tóth József utca 13 sz. alá. Az alábbi adatokat kérjük:

1.      Az iskola neve

2.      A csapattagok neve (2 fő „könyvbarát”, 2 fő „múzeumbarát”, és 1 fő „számítógépbarát”)

3.      Felkészítő nevelő(k) neve

 

E mellett készítsetek „beugró” feladatot saját iskolátokról! Ez lehet pl. az épület története, bemutatása, szöveg és fotók segítségével. Bemutathatjátok az iskolátok egy-egy jeles pedagógusának, dolgozójának, diákjának életútját, munkásságát. Írhattok az iskolai élethez kapcsolódó hagyományokról, szokásokról is. Az így elkészült Word dokumentummal, PowerPoint prezentációval lehet nevezni a versenyre.

 

Látogassatok el a Koszta József Múzeumba is, keressetek a kiállítások anyagában a szentesi általános iskolákra és névadóikra vonatkozó anyagokat! A látogatás igazolásáért és a beugró feladatért kapott pontokkal indul a versenyen a csapat.

 

Leadási határidő: 2009. április 21. (kedd!)

A verseny időpontja: 2009. április 29.(szerda) 13 óra. Közös megnyitó a Városi Gyermekkönyvtárban

Versenyhelyszínek:       Megyeháza, Koszta József Múzeum, Kossuth tér 1. (63/313-352)

                                      Városi Gyermekkönyvtár, Szentes, Petőfi u. 1. (63/313-654)

                                      TEAM Számítástechnika, Szentes, Tóth József u. 13. (63/318-482)

 

A versennyel kapcsolatos részletes ismertetőt találtok az alábbi internetes címeken:        
http://www.szentesinfo.hu/mozaik, illetve: www.szentesinfo.hu/petofi

AJÁNLOTT IRODALOM!!!

Szentes, 2009. 04. 09.

 

 

.