Digitális vándorsólyom csipog a
Földhivatal tetején

 

 

 

A városközpontban található Földhivatal épülete adott napfürdőzésre alkalmat a Megyeháza homlokzatáról kiszorult galamboknak, de a Posta épületéről is többen átköltöztek ide. Ennek az üzletsor bérlői sem örültek, mert az áldás fentről jött csak éppen madár kaki formájában.

Úgy tűnik, hogy ennek az állapotnak vége (egy időre), mert három madár riasztási rendszert vetettek be annak érdekében, hogy a galambok más otthonra leljenek.

A leglátványosabb a madárriasztó léggömb - "Terror Eyes". A Terror Eyes léggömb az egyik leghatásosabb vizuális madárriasztó, melyet japán és amerikai kutatók fejlesztettek ki. A holografikus szemekkel ellátott léggömb a ragadozó madár jelenlétét képviseli, terror-szemeivel a támadás előtti „becélzás” érzetét keltve képes a nem kívánt galamb, fecske, veréb, seregély és egyéb madár riasztására.

 

Az épület tetőzetének csúcs díszét még egy-egy madárriasztó szalaggal is ellátták. Ez a holografikus szalag vizuálisan három módon riaszt. Vizuálisan úgy, hogy villan, ha a szél mozgatja. Visszatükrözve a napfényt, vagy bármilyen fényt, folyamatosan váltakozó színeket és mintákat jelenít meg, melyet a madarak veszélyjelnek tekintenek. Hanggal: akár a legkisebb szélmozgás hatására is kereplőhöz hasonlító fémes hangot ad ki. Fizikai korlátként: vízszintesen alkalmazva szűkebb helyeken, megakadályozza, hogy a madarak leszálljanak.

 

 

 

Az utolsó telepített galamb riasztási módszert bárki meghallgathatja, ha az épület előtt egy kicsit időzik. Négy hangszóróból az elektronikus madárriasztó rendszer hallható és ultrahangot bocsát ki. Ezáltal a vándorsólyom, vagy a héja hangját hallhatjuk Szentes központjában, amely arra ösztönzi a galambokat, hogy saját testi épségük védelmében más pihenési helyet keressenek.

Szentes, 2009. 04. 06.

 

 

.