Víz világnapja a Szent Anna Utcai Oviban

 

„Zöld” óvodához méltóan ebben az évben is játékos délelőttöt szerveztünk óvodásainknak a Víz világnapja alkalmából március 24-én. Programunk célja, megtapasztaltatni a gyermekekkel, hogy víz nélkül nincs élet, a víz létfontosságú elem az emberek, állatok, növények számára.

 

 

A víz jelentőségéről, hasznáról, veszélyeiről, védelméről beszélgettünk, majd minden csoportban valamilyen érdekes feladat, kísérlet várta a gyerekeket. Megismerkedtek Flupival a szárnyas hallal, aki megbetegedett a szennyezett folyóban, vizet hordtak a „kiszáradt tó”-ba a halak megmentésére, kavicsok összeütögetésével az eső hangját utánozták. Kísérletezések során megfigyelhették, hogy a tojás nem süllyed el a sós vízben, az olaj fenn marad a víz tetején és a sűrűség próbán kiderült, hogy a méz az üveg alján marad.

 

 

Mozgásos játékok is színesítették a délelőttöt: „Halász fogó”, „Békák a tóban”, „Krokodil fogó”. A játékokat követően mind a négy csoport lesétált a Kurca partra és vízmintát vettünk, amit összehasonlítottunk az ivóvízzel. Szinét, szagát, tisztaságát vizsgáltuk, nagyítóval élőlényeket keresünk a Kurca vizében.

 

 

A játékos cselekedtetésen keresztül élményszerű kapcsolatot teremtettünk a vízzel a gyermekek számára, megtapasztaltattuk velük, hogy milyen nagy kincs a víz és mennyire fontos őriznünk vizeink tisztaságát.

 

 

Reméljük óvodásaink ezen a napon sok tapasztalattal, élménnyel, vidámsággal feltöltődve meséltek szüleiknek a nap eseményeiről.

Szentes, 2009. 03. 25.

 

 

.