Szociális gondoskodás Szentesen

- Bővül a bölcsőde -

 

 

 

2009. március 25-én "Szociális gondoskodás a városban" címmel sajtótájékoztatót tartottak a Bölcsődében. A helyszín rendkívüli volt, de előre sejteti, hogy valami változást jelenthet a bölcsi életében az ott bejelentett hír.

 

Szentes városa újabb jelentős lépést tett lakói szociális biztonsága érdekében. Több, jelentős nagyságrendű szociális intézményt érintő pályázatot nyújtott be és vitt eredményre - tájékoztatta a sajtó munkatársait Szirbik Imre városunk polgármestere.

 

Szentes Város Bölcsődéje

Dél-alföldi Operatív Program keretében meghirdetett „Szociális alapszolgáltatások és gyermekjóléti alapellátások komplex, valamint bölcsődék önálló fejlesztése” című pályázati kiírás adott lehetőséget a bölcsőde kapacitásának bővítésére. A bölcsődei férőhelyek fejlesztésével célunk  a kisgyermekes anyák munkába állásának elősegítése.

A pályázat keretében négy új foglalkoztató épül meg, ezzel az intézmény jelenlegi 70 férőhelyét 100-ra emeljük, mert a bölcsőde nem tudja kielégíteni a város területén felmerült igényeket. A 2008. évben a bölcsőde kihasználtsága 125 % volt.

2009. év márciusában 88 fő, áprilisban 98 fő kisgyermek jár a bölcsődébe, tehát a bölcsőde iránti igények száma jelentősen emelkedett.

A projekt célja új épületszárny építése, mely a bölcsőde melletti üres ingatlanon épülne fel, ahol 4 csoportszobát építenének, és kialakításra kerülnének a játszóudvarok is.

Fő célkitűzések:

  • A régi épület infrastrukturális fejlesztése (tetőfelújítás, fűtéskorszerűsítés, festés, burkolatcsere)

  • Akadálymentesítés

  • Új, korszerű, az európai normáknak megfelelő tárgyi feltételek biztosítása.

Ezzel hozzájárulnánk a kisgyermekes családok életszínvonalának javításához, valamint - az intézmény a térség gazdasági szektorába való visszatérésével és az újonnan létrejövő komplexum által teremtett munkaerő kínálattal - a munkanélküliek számának csökkentéséhez.

 

Gondozási Központ

A Gondozási Központ két telephelyén (Horváth M. u. 10. és Dózsa Gy. u. 86/a) teljes körű infrastrukturális épület-felújítás valósulhat meg. A beruházás nagymértékben hozzájárul a szociális alapszolgáltatásban napi rendszerességgel részesülő 100 fő idős, illetve 20 fő fogyatékkal élő ellátott életminőségének javításához. Intézményünkben történik a házi segítségnyújtásban (60 fő), a szociális étkeztetésben (240 fő), és a jelzőrendszeres házi gondozásban (48 fő) részesülő ellátottak felvétele és teljes körű ügyintézése.

A szolgáltatást igénybe vevők többnyire elesett, magányos emberek, akik közösségre vágynak, legtöbbjük valamilyen egészségügyi problémával is küzd. Ezért fontos, hogy a szociálisan és mentálisan támogatásra szoruló időskorúak gondozását az intézmény minél magasabb szakmai színvonalon végezze.

Az esélyegyenlőség feltételeinek biztosítása céljából, fizikai akadálymentesítés keretében teljes mértékben megvalósul a mozgásukban akadályozott személyek részére a szolgáltatások elérése. A fejlesztés révén az ellátottak jobb, komfortosabb környezetben tölthetik el idejüket.

 

 

 

 

Általános Iskolai Kollégium egykori épülete

A Dél-alföldi Operatív Program pályázati lehetősége egy régi probléma megoldására nyújt lehetőséget: A Családsegítő Központ jelenlegi ligeti épületének fejlesztési és bővítési lehetőségei beszűkültek, az egyre fejlődő szolgáltatások számára nem már tud megfelelő helyet biztosítani. Másrészt a volt Általános Iskolai Kollégium (Ady E. u. 10.) erősen leromlott épülete két éve kihasználatlan, állaga folyamatosan romlik.

A pályázat nyújtotta 100 millió Ft-os forrást kihasználva lehetőség nyílik arra, hogy:

  • a Családsegítő Központ egy olyan korszerűen felújított, akadálymentesített, energiatakarékos épületbe költözzön, ahol kialakítható az ellátások biztosításához szükséges megfelelő számú, méretű és felszereltségű helyiség

  • az intézmény telephelyeinek száma csökkenjen, hiszen egy épületbe kerül az eddig két telephelyen működő Gyermekek Átmeneti Otthonának, valamint a gyermekjóléti, a családsegítő és a tanyagondnoki szolgáltatások biztosítása

  • az intézmény jelenlegi épülete felszabaduljon egyéb - az elhelyezkedésének és kialakításának jobban megfelelő - funkció számára.

 

 

Dózsa-ház (Csongrádi út)

A településekről történő elvándorlás megakadályozása és az állampolgárok (leginkább a fiatalok) társadalmi részvételének fokozása érdekében napjainkban olyan szolgáltatások megteremtése válik szükségessé, melyek a helyi közösségek megújulását, illetve a különböző korcsoportok szociális, életviteli, kulturális kompetenciájának fejlesztését szolgálják.

A Dél-alföldi Operatív Program pályázati lehetőségét kihasználva, a Dózsa-ház Kurca felőli kihasználatlan épületszárny átépítésével Közösségi tér megvalósítására nyílik mód Szentes városában is.

Az új szolgáltatás – mely a meglévő szociális és gyermekvédelmi háló mellett, azt kiegészítve működne - egyik kiemelt célcsoportja a csellengő, társadalmi és mentális hátrányokkal küzdő, perifériára szoruló fiatalok, akik a jelenleg működő szociális, oktatási és közművelődési rendszerekből is kiszorulnak, vagy nem veszik azokat igénybe. Célunk, hogy a közösségfejlesztő szakemberek a fiatalok kielégítetlen szükségleteire adjanak válaszokat a szociális munka eszközrendszerével.

 

 

 

 Hajléktalan Segítő Központ

A fejlesztési program elsődleges célkitűzése az átmeneti szálló felújítása, akadálymentesítése, korszerűsítése.    

Ennek megfelelően kialakításra kerül foglalkoztató műhely (egy varró és egy barkácsoló), ahol a lakók szabadidejük hasznos lekötését biztosítjuk. A foglalkoztatás célja a munkakézségek, valamint a testi, szellemi képességek munkavégzéssel történő megőrzése, fejlesztése.

 

 

A projekt másik része a lakók számára szervezett motivációs csoport szervezése pszichológus vezetésével. Célja a végbemenő változásokra való felkészítés, arra fókuszálva, hogy az új körülmények, elhelyezési feltételek javulása révén erősítsük meg értékrendjüket lakhatási környezetük megóvására. A felkészítés kitér a foglalkoztatási programon való részvételre, ösztönzésre, ami egyrészről a foglalkoztatás személyiségre gyakorolt kedvező hatásainak elérését, másrészt pedig a munkaerő-piaci helyzetük  javítását célozza meg.

A hajléktalan-ellátás legfőbb célkitűzése annak elérése, hogy az ellátottak képesek legyenek megteremteni az önálló életvitelhez szükséges feltételeket, hiszen az ettől elszokott ember segítségre szorul az új élethelyzet kialakításában, megtartásában.

Szentes, 2009. 03. 31.

 

 

 

.