Precízen, biztonságosan, szakszerűen

 

 

 

Ha menni kell, hát induljunk. De hogyan? Természetesen ez a kérdés felvetődik az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj előtt is. A technikai eszközökkel bőven ellátott alakulat, nagyobb távolságra történő kitelepülésének legegyszerűbb, és leggazdaságosabb módja a vasúti szállítás.

2009 év, az alakulat számára fontos és mozgalmas eseményeket tartogat. Jelen pillanatban a műszaki gépkezelői tanfolyam állománya számára alapvető fontosságú a technikai eszközeik vasúti szállítás szabályainak, folyamatának, pontos és szakszerű megismerése. Ez mellett az NRF-14 szolgálat ellátására készülő állománynak, a NATO felajánlott hídépítő és víztisztító századok állományának szintén fel kell készülni szükség esetén, a jelentős számú technikai eszközeik vasúti szállítására. Mindez maga után vonta ezen feladatokban részt vevő állomány, és az érintett technikai eszközök bevonásával, zászlóalj szintű vasúti módszertani foglalkozás végrehajtását, melyet 2009. március 11-én tartottak meg a szentesi vasútállomáson.

A szükséges munkavédelmi és biztonsági rendszabályok megismerése után megtörtént a technikai eszközök felirányítása a vasúti kocsikra. Zászlók, jelzések, határozott utasítások pontos sora követte egymást, mire minden jármű a helyére került. Az eszközök szabályos rögzítése után a szerelvény útra kész. A foglalkozáson résztvevő állomány megismerte a vagonírozás folyamatát, biztonságos végrehajtását.

Az eseményt megtekintette Alexander Paulus alezredes, német logisztikai tiszt, aki jelen pillanatban Magyarországon teljesít szolgálatot. Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Logisztikai Főnökségén, mint német logisztikai cseretiszt látja el feladatát, Székesfehérváron. Látogatásának célja a logisztikai támogatási rendszer felépítésének, működésének megismerése volt, melybe szervesen beleillett a vasúti vagonírozás, és szállítás folyamata.

 

 

 

Paulus alezredes elmondta sok a közös, de sok a különböző is a két ország vasúti szállításhoz kötött feladataiban. Németországban minden zászlóaljban vannak ezen feladatok végrehajtására rendszeresített, szállítással foglalkozó katonák, míg itt Magyarországon a gépjárművek vezetőiből, kezelőkből jelölik ki a végrehajtó állományt a vagonírozás feladataira. A feladatok, felszerelések, eszközök azonosak, vagy nagyon hasonlóak. Kérdésemre a látottak alapján kifejezte, megítélése szerint nagyon jól és biztonságosan hajtják végre a feladatot a szentesi katonák, betartják a balesetvédelmi előírásokat. Külön kiemelte, hogy nagyon hasznosnak tartja az ilyen foglalkozásokat, mivel a katonák teljes létszámban részt vesznek ezen feladatokban, így mindenki megismeri gyakorlás formájában a tevékenységeket, és valós végrehajtás esetén gördülékeny a feladatok végrehajtása.

Látogatása befejezéseként az alakulat parancsnoka Nyers József mérnök ezredes tájékoztatta Paulus alezredest a zászlóalj feladatairól, szervezetéről, eszközeiről, és a nemzetközi kötelezettségeiről.

Kép és szöveg: Juhász László szds.

Szentes, 2009. 03. 15.

 

 

.