Megújult a Központi Konyha

Csúcstechnológia a szentesi közétkeztetésben

 

 

 

E hét hétfőtől a középiskolások is birtokba vették a 360 millió forintból felújított központi konyhát, ahol naponta 3600 adag ételt is tudnak majd főzni. E létesítmény látja el az óvodákat, iskolákat és idősotthonokat is.

 

 

Napkollektorok biztosítják a meleg vizet a konyhának!

 

Megmenekült Szentesen a Központi Gyermekélelmezési Konyha a bezárástól, egy 360 millió forintos „mentőcsomag” eredményeként. ’70-es éveinek derekán létesült intézmény már nem felelt meg a mai kor elvárásainak.

 

 

 

A Jövendő utcai konyha és az ebédlő épülete, valamint a berendezései, felszerelései az idők múlásával – a rendszeres állagmegóvás, karbantartás ellenére - elavultak, nem szólva arról, hogy a létesítmény nem felelt meg a közétkeztetéssel szemben főleg az uniós csatlakozásunk óta támasztott szigorú szabványoknak.

 

 

 

A tisztiorvosi szolgálat munkatársai nem véletlenül adtak az utóbbi években már csak ideiglenes működési engedélyt a 3 ezer adagos önkormányzati konyhának. A helyhatóságnak tehát lépnie kellett, ha nem akarta, hogy étel nélkül maradjanak az óvodások, az általános és középiskolás diákok, illetve a szociális intézmények ellátottjai.

 

 

 

A konyha megmentése érdekében először arra gondoltak a képviselők: megpróbálják vállalkozásba adni a közétkeztetést. Az elképzelés szerint azzal a szándékkal, hogy a befektető teljesen felújíttatja százmilliókért a konyhát, majd működteti is azt. A korszerűsítés költségeit viszont az önkormányzat elengedte volna a bérleti díjból, az étkezés térítési tarifájának megállapításához és a dolgozók további foglalkoztatásához azonban ragaszkodott a képviselő-testület.

 

 

 

Ez a terv sajnos vagy szerencsére megmaradt az ötlet szintjén, mert nem kapott kedvező ajánlatot a város a közétkeztetés modernizálására és üzemeltetésére. Így aztán „zsebbe nyúlt” az önkormányzat, a költségvetésében elkülönített forrást a központi gyermekélelmezési konyha rekonstrukciójára. A közbeszerzési felhívásra 12 cég jelentkezett, ezek közül a szarvasi székhelyű Integrál Zrt. nyerte el a mintegy 360 millió forintos munkát.

 

 

 

A társaság neve nem ismeretlen Szentesen, hiszen ennek a dolgozói hozták rendbe a Petőfi utcában a csak gólyásházként emlegetett lepusztult épületet, és ők fejezték be – az előző kivitelező csődje miatt – a főtéri református nagytemplom renoválását is.

 

 

 

Az Integrál tavaly, a tanév végén bontással kezdett a konyha és az étterem felújításához. Tartotta is a szerződésben vállalt határidőt, és február végére befejezte az önkormányzati intézmény modernizálását, valamint kapacitásának bővítését. A csúcstechnológiával ellátott konyhán ugyanis mostantól a korábbi 3 ezer adag helyett 3 ezer 600 személyre főznek.

 

 

 

Két báli rendezvénnyel már teszteltük a felújított étkezőt, de az igazi próba március 9-től következik, amikor már az összes szentesi középiskolás itt fogyaszthatja el az ebédjét – mondta lapunknak Dohányné Jelenfi Ilona.

A konyha vezetője hozzátette, a felújítás mindenre kiterjedt: hőszigetelték az épületet, kicserélték a nyílászárókat, a fűtési rendszert korszerűsítették, a helyiségek új burkolatot kaptak, jelentős konyhatechnológiai fejlesztést hajtottak végre, új berendezéssel látták el az étkezőt, felújították a szociális helyiségeket, és napkollektorokat is felszereltek a tetőre, amivel a konyha melegvíz-ellátását teljes egészében biztosítani tudják.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2009. 03. 13.

 

 

.