Kaláka koncert

 

 

 

2009. március 20-án a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola és Hangversenyközpontba adott koncertet a népszerű Kaláka Együttes.

Kányádi Sándor így fogalmazta meg gondolatait az együttesről: A Kaláka együttes elegáns, más muzsikusokkal össze nem téveszthető zenei tálcán nyújtja a verset a hallgatóknak. Nem ráerőszakolják a maguk szerzeményeit, hanem kimuzsikálják a Gutenberg óta könyvekbe száműzött, „szív-némaságra” született s ítélt versekből a maguk olvasata szerinti „eredeti dallamot”.

A Kaláka együttesről szinte mindent megírtak már. Közel harminc éves zenei és irodalmi tevékenységük alatt a magyar közönség százezreivel ismertették meg versek ezreit, külföldi útjaikra pedig magyar irodalmárok százainak hírét vitték magukkal.

Vajon hányan vannak ma hazánkban olyanok, akik ha visszaemlékeznek gyerekkoruk egy-egy televízió előtt töltött délelőttjére, ma is hallják, hogy "húsz forintért tarka kutya, tízért fehér kutya jár" vagy azt, hogy "ez itt a ház", s maguk előtt látják, amint valaki rajzol egy táblára. A zenész bácsik nevét persze nem tudták, hisz alig múltak tíz évesek, és az ember ekkor még nem nagyon ad a részletekre. Nos, vajon hányan lehetnek? Ha a legkorábbi emlékek mondjuk 20-25 évesek, akkor a mai felnőtt lakosságnak legalább a negyede innen ismerheti ezeket a verseket.

 

 

Szentes, 2009. 03. 22.

 

 

.