HARC a fiatalokért, HARC a sportért

Teremtsünk divatot a sportból!

 

„A HARC” – ezzel a címmel indult el Szentesen a sportra és egészséges életmódra nevelő legújabb, nagyszabású kampány. A 2009. március 4-én tartott sajtótájékoztatón a Megyeháza Konferencia- és Kulturális Központban jelen volt a két ötletgazda Bertók Róbert (ökölvívó magyar bajnok és kétszeres kick-box világbajnok) és Bocskay István, Brezovai Sándor (4 danos karatemester, az Össz Kyokushin-Karate Világbajnokság szervezője), Garai Szabó Imre (a Szentesi Kinizsi TE elnöke), Szirbik Imre (Szentes város polgármestere) és Tomcsányi Ferenc (a szentesi Sportközpont vezetője).

 

 

 

„A HARC”-kampány szellemisége a következő dolgokra terjed ki: küzdelem a sportért, a fiatalokért, az egészségért, valamint a dohányzás, a drogok, az alkohol és az elhízás ellen. Ezzel a program magában foglalja egyrészt azokat az értékeket, amelyekért érdemes és kell küzdenünk, illetve azokat a veszélyforrásokat, amelyeknek leginkább a gyerekkorból éppen kikerülő, de a felnőttkort még el nem érő tinik vannak nap, mint nap kitéve.

Magyarországon az elmúlt évtizedekben nem volt ilyen kezdeményezés, mely nemcsak egyedülálló, de égetően szükséges is - napjainkban egyre inkább.

 

 

 

Az akció lényegéről kérdeztük Bertók Róbertet:

- Azt gondolom, hogy minden ilyen jellegű akció senkinek sem árthat, csak használhat. Használhat a kluboknak, hiszen egy jelentős reklámot kapnak, azok is megismerik majd őket, akik ez idáig esetleg nem hallottak ezekről a klubokról. Használni fog az összes jelentkező fiatalnak, hiszen ingyen, akár több sportot is próbálhatnak, ezáltal nő majd az esélye, hogy valamelyik sportba beleszeretnek. És természetesen még egyelőre nem tudható, de remélhető, hogy az idősebb korosztály is jobban kedvet kap majd a mozgásra a kampánynak köszönhetően. A Civil Tévével született egy megállapodásunk, amely szerint több részben fogják bemutatni a felkészülésemet a búcsú meccsemre. Ezekben a felkészülési filmekben több klubot is meglátogatok majd, hogy ezzel más sportokra is rátereljük a figyelmet. Jó pár sztársportoló is ígéretet tett, hogy részt vesz ebben az akcióban.

 

 

 

A kampány elsősorban a veszélyeztetett korosztályra (gyerekek és fiatalok) összpontosít, de természetesen senki nincs kizárva a programból. Az akció elsődleges célja ugyanis a sport népszerűsítése, a különböző sportágak kipróbálására a lehetőség megteremtése, az egészséges életmód és a rendszeres testmozgás fontosságának hirdetése, továbbá a tudatmódosító és egészségromboló szerek elítélése. Ennek jegyében 2009. május 30-ig bárki INGYENESEN vehet részt különböző sportágak edzésein, és ha kitartóan és rendszeresen látogatja is a tréningeket, szintén INGYENESEN tekintheti meg 2009. május 30-án a Dr. Papp László Sportcsarnokban tartandó Küzdősport Fesztivál Gáláját, ahol a legkülönfélébb sportok országos és világhírű képviselői is a meghívottak között szerepelnek. De az igazi sztárok mégis azok a gyerekek és fiatalok lesznek, akik új értelmet találtak az életüknek, akik lemondtak a pótszerekről, akik új célokat és új örömöket találtak a sport által.

A szervezők egyetértenek abban, hogy ha csak egy fiatal is elkerüli a kocsmákat vagy a drogelvonót ennek a programnak a hatására, már megérte. Remélhetőleg egyre többen csatlakoznak majd e nemes kezdeményezéshez, bár elsősorban a sportvezetők, testnevelő tanárok, óvó nénik, tanítók és tanító nénik együttműködésére van szükség. Ők azok ugyanis, akik már egészen kicsi korban rá tudják nevelni a gyerekeket a rendszeres mozgásra, a sport szeretetére, az egészséges életmódra. Ők veszik észre azt is, hogy melyik gyereknek milyen sport testhezálló, kinek mihez van tehetsége, hol érhet el sikereket. Ezzel természetesen az utánpótlás-nevelésre is nagy hangsúly kerül, de az élsportolók kinevelése mellett legalább ugyanolyan fontos a rendszeres sportolásra nevelés az egészséges életmód részeként.

 

„Mentsük meg a város fiataljait, mentsük meg a világ fiataljait! Teremtsünk életstílust, teremtsünk követendő példaképeket és státusszimbólumokat! Teremtsünk divatot a sportból és az egészséges életmódból!” – fogalmaznak a szervezők.

Szentes, 2009. 03. 06.

 

 

.