Kácsor Zsolt: Barbarus

 

 

 

2009. február 5-én mutatták be a szentesi olvasóknak Kácsor Zsolt legújabb könyvét a Barbarust. A könyvbemutatón két beszélgetőtárs - Poszler György és Dr. Szabó János József - faggatta a szerzőt.

A beszélgetés első mondataiban kiderült, hogy Kácsor Zsolt és Dr. Szabó János József jól ismerik egymást, és amikor még tanár-diák viszony volt közöttük, már akkor felfigyelt a fiatal író munkásságára egykori tanára. 

 

 

 

Kácsor Zsolt: Barbarus

Sajátságos magyar történelmet tart kezében az olvasó: a mézillatú Pannóniától a mai Magyarországig bejárhat a könyvvel időt és teret, kétezer év népvándorlásaival, harcaival, békéivel. Éppen úgy, ahogy a Kachor család is végigbotladozta a Kárpát-medence tájékait, olykor messzebbre is elvetődve, majd mindig visszatérve. Sorsmeséikben ott van egész történelmünk, az elbeszélőben pedig ráismerünk a vándor-énekmondók kései utódára. Kácsor Zsolt, a szerző - mai krónikás. Ismeri, s ami még fontosabb: érti a történelmet, de nála mindez mégis csupán vérbő háttér az emberi sorsokhoz. Lényegtelen, hogy történeteiben mi a valódi és a kitalált, mert mind mélyen igazak. Ebben a különös krónikában ott vagyunk mindannyian, akik a Kárpát-medencében valaha is éltünk, keveredtünk, harcoltunk, menekültünk. Mindent túléltünk valahogyan, és visszatekintve látjuk, milyen nehéz, tragikus és véres volt ez a túlélés. Régóta hiányzott már könyvespolcunkról ez a századokon átsugárzó mai históriás ének: ez az opus barbarus.

Szentes, 2009. 02. 14.

 

 

.