Megyei elismerések szentesi vonatkozásai

 

Összesen 22-en vehettek át díjakat és elismeréseket csütörtökön a Csongrád Megyei Önkormányzat aulájában Magyar Anna közgyűlési elnöktől. Kiosztották a Csongrád Megyéért, Csongrád Megye Sportjáért, valamint az Elnöki Dicséreteket is

 

Csongrád Megyéért Emlékérem - Az elismerés annak adományozható, aki a megyében vagy a megye érdekében jelentős eredményt hozó tevékenységével, vagy közbenjárásával, példamutató magatartásával megyei elismerést vívott ki, hozzájárulva ezzel közvetlenül vagy közvetve Csongrád megye fejlődéséhez, jó hírnevének növeléséhez.

 

Horváth István nyugdíjas pedagógus, a Szentes Városi Képviselőtestület volt tagja, a Kulturális, Oktatási és Sport Bizottság elnöke. A középiskolát Kiskunfélegyházán végezte 1950-ben. Gépészmérnök szeretett volna lenni de az édesapja pedagógus volt, így az egyetemi felvételre nem pályázhatott sikerrel. Segédmunkás lett 1 évig. Hazatérve Kiskunmajsára különbözeti vizsgát tett, tanítói oklevelet szerzett és 7 évig tanyai szolgálatot teljesített. Innen 1957-ben került Szentesre, ahol igazgatóhelyettesi állásba került a Külterületi Iskolák igazgatóságán, majd fél év múlva városi népművelési felügyelői megbízást kapott. Emellett a Berki Tanyasi, majd a Petőfi Sándor Általános Iskolában adott órákat. Tevékenysége alatt többször kapott elismerést. 1970-ben a 603. számú szakmunkásképző iskolába kapott állást matematika, fizika szakosként. 4 szakmai munkaközösséget vezetett. Több diákjának volt pártfogói felügyelője és mindezek elismeréseként kapta 1991-ben a kiváló pedagógus kitüntetést, melyet a parlamentben vett át. Két ciklusban képviselője a helyi önkormányzatnak. Közreműködésével támogatta az egyházi iskolák visszaadását, szociális és karitatív szervek működését. Jó kapcsolatot alakított ki a karitatív szervezetek és a honvédség szervezetei között. Célja az volt, hogy az elesett szerencsétlen embereken segítsen, támogassa a tehetséges fiatalok fejlődését.

 

Csongrád Megye Sportjáért Emlékérem - Az elismerés a testnevelés és sport területén kimagasló eredményeket elérő sportolóknak, edzőknek, sportszakembereknek, és sportszervezőknek adományozható, akik elért eredményeikkel közvetlenül vagy közvetve hozzájárultak Csongrád megye jó hírnevének növeléséhez. Az emlékéremből évente legfeljebb öt adományozható.

 

Valkai Zsolt, a St. Jupát SE elnöke és edzője. A St. Jupát Sportegyesület 1989 óta működik Szentesen. Tevékenysége sokrétű: kajak-kenu, vízitúra, triatlon, quadriatlon (ebben a sportágban VB ezüsttel is büszkélkedhet az egyesület), duatlon, (ebben a sportágban OB, EB és VB helyezéseket értek el) valamint kerékpár. Az egyesület nem csak a versenysportban, de a szabadidő sportos eltöltését célzó rendezvények szervezésében is élen jár. A szentesi lakosság számára pályázati forrásból ingyenesen szerveznek olyan közösségi programokat, mint például a több éves múltra visszatekintő Bike-Center amatőr kerékpáros gyorsulási verseny az Autómentes Napon; a Varga-Bringa Kupa - amatőr Mountain bike futam; Nyílt nap rendezvénysorozat mászófallal, kajakos-kenus túrákkal; valamint a Gördülő generációk elnevezésű - nagyszülő és unoka szabadidős kerékpározás szervezett formában, szakképzett vezető irányításával. (Részletek mindezekről az egyesület weboldalán: www.jupat.hu)

 

Szentes, 2009. 12. 21.

 

 

 

.