Szentes Kincsei

Kötet a város értékeiről és történetéről

 

 

 

2009. december 2-án mutatták be a város megmentett és még megmentésre váró épített és természetes kincseit albumszerűen, színes fotókkal illusztrált könyvet Szentes Kincsei címmel, amely Balázsi Irén újságírónak és Vidovics Ferenc fotósnak a közös munkája. A kötet megörökíti Szentes történetét a kezdetektől napjainkig, illetve életének elmúlt éveit, melyben nagyléptékű rekonstrukción ment át a belváros az ősöktől ránk maradt hagyaték megóvása érdekében.

 

 

Bucsány György Szentes díszpolgára mutatta be az új könyvet

 

Az épület felújítások sorát a bemutatónak is helyt adó városi könyvtár létrehozása nyitotta meg – emlékezett köszöntő szavaiban Szirbik Imre polgármester az egykori zsinagóga megmentése érdekében végezett munkáról. 

A kötetben megtalálható gazdag írásos és képi anyag (408 db fotó) méltó módon illusztrálja, sorba veszi a felújításokat, azaz a megmentett értékeket, legyenek azok világiak vagy egyháziak. Nem kronológiai sorrendben, hanem egy séta keretében, mely a könyvtártól a Kurca partjáig tart. A szerzők nem csupán az épületekhez, hanem a terekhez, a köztéri szobrok elhelyezéséhez kapcsolódó változásokat is megörökíti, színes nyelvezettel. A krónikás aprólékosságával, a tények és adatok részletes leírásával, mégis olvasmányos stílusban mesél a településről az író, mondandóját pedig a város és a lakosok életéről az elmúlt években készített több száz fénykép színesíti.

 

 

 

Az albumban megelevenednek azok a színterek, melyeken naponta elsétálunk, melyeket rendszeresen látunk. Természetes életteret jelent számunkra Szentes, a ránk hagyott örökség azonban feladatot is jelent, hiszen felelősségünk ránk maradt, elődeinktől kapott értékeink megőrzése.

 

A könyvből interneten keresztül is rendelhet! Rendelését ITT adhatja le!

 

Egy pár bemutató oldalpár a könyvből:

 

 

Szentes, 2009. 12. 15.

 

 

.