A Szentesi Video Újság 1989

 

 

 

Újabb értékes filmdokumentumot sikerült megmenteni az utókornak: a Szentesi Video Újság 1989-es híradófelvételeinek első darabját, melyet most DVD-formátumban mutattak be a 2009. december 15-én a Városi Könyvtárban. Ha úgy vesszük, a kiadvánnyal a szentesi filmes história folytatódik, ugyanakkor egy sorozat első darabjának is számít.

 

 

 

A szentesi Amatőr Film Klub munkáiból három DVD látott már napvilágot, ezekhez a video újság anyagait tartalmazó lemez csak logikájában kapcsolódik – mondta a DVD bemutatóján a felújítást és archiválást végző Karikó-Tóth Tibor.

Néhány évvel a szentesi Amatőr Film Klub megszűnése után 1989 elején Veres János vezetésével egy új filmes társaság alakult, azzal a céllal, hogy Szentesi Videó Újság címmel havonta jelentkező műsort készítsen. A felvételeket az akkoriban hazánkban újdonságnak számító VHS kamerákkal rögzítették és egy alkalmi stúdióban maguk vágták össze. Mivel a korabeli városi kábeltévé hálózat csak a panelházakból álló lakótelepen épült ki, így a műsorokat sajnos kevesen láthatták.  Az ígéretes kezdeményezés támogatás hiányában néhány jelentkezés után megszűnt. Az elkészült anyagok azonban így is meghatározó helytörténeti forrásanyagok, nagyon fontos szerepet töltenek be Szentes mozgóképes közelmúltjában.

 

 

 

Az alkotók talán maguk sem sejthették, hogy a történelem milyen fontos időszakában kezdték el adásaikat, hiszen összeállításaik a legendás 1989-es esztendő helyi eseményiről tudósítottak. A felvételek országosan is egyedülálló módon dokumentálták egy kisváros saját rendszerváltását.  A tudósításokat nézve a kortársak újra felidézhetik a sorsfordító időszak eseményeit, a fiatalabbak pedig a televízió képernyői előtt fedezhetik fel maguknak Szentes húsz évvel ezelőtti históriáját.

A video újság mindössze néhány hónapot ért meg, s a tagok is másképp emlékeznek, hány híradót forgattak le 20 évvel ezelőtt. Hármat biztosan, ám egyesek ötről tudnak. Az első kettő, a '89. márciusi és áprilisi szám kerül most a nagyközönség elé az Életjel Közhasznú Kulturális Egyesület és támogatóik jóvoltából.

 

 

Szentes, 2009. 12. 21.

 

 

 

.