H1N1 elleni oltás - A kórház ajánlja felvételét

Száznegyven dolgozó már kapott H1N1 elleni oltást

 

 

 

Egy intézmény, így a Dr. Bugyi István Kórház elsődleges küldetése és missziója az egészségügyi ellátás biztosítása a térség lakossága számára. Nemcsak a gyógyítás, hanem a térség megelőző egészségügyi ellátása, tehát a prevenciós program is hangsúlyos, hiszen az ellátásból a fekvőbeteg ellátás csak egy szelet - jelentette ki dr. Baráth Lajos főigazgató azon a sajtótájékoztatón, melyen az intézmény H1N1 elleni védőoltással kapcsolatos állásfoglalását ismertették, miszerint ajánlják a lakosság számára felvételét. Elhangzott: A visszajelzések alapján az új típusú influenza elleni oltás iránt az érdeklődés nem több mint a hagyományos iránti igény.

A Dr. Bugyi István Kórház orvosigazgatója, dr. Gyenes Ágota elöljáróban elmondta: Szeretnék elérni, hogy Szentesen és környékén ne féljenek a védőoltástól. A súlyponti kórházban is megkezdődött a védőoltások felvétele, kizárólag önkéntes alapon. Az intézményben jelenleg száznegyvenen vették fel a védőoltást, de folyamatos az oltás. Az új típusú oltóanyaggal kapcsolatban kettő szövődménnyel találkoztak, de ezek elesettségi állapotból vagy lázas állapotból származó szövődményei a védőoltásnak, és nem magának a vakcinának a hibája.

A H1N1 elleni védőoltással kapcsolatos tudnivalókat Furák Ilona infektológus főorvos ismertette. - A védőoltásnak forgalomba hozatali engedélye van, tehát nem vonhatunk kétséget afelől, hogy ez egy megbízható, és hatékony immunválaszt kiváltani képes vakcina. A forgalomba hozatali engedélyhez szigorú uniós normáknak megfelelően kell eljárni az előállításnál. Embrionált tojásban történik a vírus szaporítása, majd a vírust elölik, tehát a beadott vakcina nem okozhat megbetegedést. Nincs okunk félni, és tévhit, hogy megbetegedhet valaki a védőoltástól - jelentette ki a főorvos.

Furák Ilona kitért arra, hogy a védőoltás az immunválasz kiváltása kapcsán igénybe veszi az immunrendszert, tehát más, banális vírusfertőzéssel egybeeshet.

 

A sajtótájékoztató teljes H1N1-el kapcsolatos részét
ITT hallgathatják meg!

Szentes, 2009. 11. 13.

 

 

.