VÁROSI ÜNNEPSÉG

az 56-os októberi forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából

 

 

 

2009. október 23-án térzenével és zászlófelvonással kezdődött meg Szentesen az 1956-os októberi forradalom és szabadságharcra és a Köztársaság kikiáltására emlékező városi ünnepség.

 

A zászlófelvonás után az ünneplők átsétáltak a Református Nagytemplom mellett található 56-os kopjafához, hogy elhelyezzék az emlékezés koszorúit, majd a városi ünnepség keretén belül a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ Dísztermében átadták a Szentes Város Díszpolgára címet és a Városért emlékérmet.

 

 

 

Szentes Város Önkormányzatának Képviselő-testülete SZENTES "VÁROSÉRT" emlékérmet adományozott Cseuz László nyugalmazott testnevelő tanárnak, Dr. Demeter Attiláné gyógypedagógusnak, a Horváth Mihály Gimnáziumnak ( mint intézménynek), Kocsis László szakközgazdász, mélyépítő üzemmérnöknek, Dr. Széchenyiné Csergő Judit nyugalmazott laborvezetőnek, Mihály Béla igazgató, karnagynak.

 

"SZENTES VÁROS DÍSZPOLGÁRA" címet adományoztak Dr. Rébeli Szabó József nyugalmazott polgármesternek, jogásznak, vízilabdázónak, edzőnek, aki munkájával aktív részese volt Szentes közéletének és sportéletének. Ő a kitüntetést megromlott egészségi állapota miatt később veszi át. "SZENTES VÁROS DÍSZPOLGÁRA" címet vehetett át id.dr. Kispál Mihály főorvos is több évtizedes kiemelkedő szakmai és lelkiismeretes gyógyító munkájáért, valamint városunk jó hírnevének öregbítéséért.

 

 

 

 

 

 

 

Megyeházi ünnepségen beszédet mondott Mécs Imre országgyűlési képviselő, akinek a gondolatait ITT hallgathatják meg!

 

 

 

 

 

 

 

A Horváth Mihály Gimnázium diákjainak műsora „Kegyelmet nem kérek” címmel.

Művészeti vezető: Szebeni Zoltán tanár

 

 

 

 

Szentes Város Önkormányzatának Képviselő-testülete
SZENTES „VÁROSÉRT” Emlékérmet adományozza az alábbi személyeknek, illetve intézménynek:

 

 

Cseuz László nyugalmazott testnevelő tanárnak, aki pályafutása, szakmai tevékenysége, valamint egész életműve alapján olyan kiemelkedő sportteljesítményt nyújtott, mellyel hozzájárult a város jó hírnevének öregbítéséhez. Cseuz László kezdetben főállású úszóedzőként foglalkozott gyerekekkel, később általános iskolai testnevelő tanárként, majd gimnáziumi pedagógusként igyekezett minél több sportágat megszerettetni a fiatalokkal. A sportcsarnok igazgatójaként is bizonyította a város sportéletéért érzett elkötelezettségét. 44 éves korában kezdett el triatlonozni, néhány év múlva korosztálya legjobbjai közé került. Tíz évvel ezelőtt teljesítette a világ legnagyobb profi kerékpáros körversenyének a „Tour de France”-nak a távjait. Öt alkalommal vett részt olimpián úgy, hogy Szentesről kerékpárral jutott el a világ különböző tájaira. Teljesítményét elismerik a sportolók és sportvezetők egyaránt. Sportszerű életvitelével a fiatal generációk előtt méltó példaként áll.

 

 

Dr. Demeter Attiláné gyógypedagógusnak, aki több évtizedes kiemelkedő gyógypedagógusi munkássága során elévülhetetlen érdemeket szerzett az enyhe fokban értelmi fogyatékos tanulók nevelésében. Dr. Demeter Attiláné 1979–től 2006-ig több mint húsz éven át igazgatóként dolgozott, jelenleg a Rigó Alajos Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon logopédusa. 39 éves közalkalmazotti jogviszonya, a gyermekek oktatásában, nevelésében kifejtett tevékenysége sikeres életút.

 

 

A Horváth Mihály Gimnáziumnak, amely idén ünnepli fennállásának 150. évfordulóját. A város egyik legjelentősebb szellemi műhelye, s mint ilyen számos Szentes hírnevét öregbítő diákot bocsájtott útjára. A gimnázium magas színvonalú nyelvi képzésével, biológia-, valamint matematika csoportjaival, az országban elsőként indított és országos beiskolázású irodalmi-drámai tagozatával közkedvelt intézmény. Az irodalmi drámai tagozaton végezte középiskolai tanulmányait számtalan, mára már híres, tehetséges színész és énekes

 

 

Kocsis László szakközgazdász, mélyépítő üzemmérnöknek, aki több évtizede áll a Vízmű és közvetve a város szolgálatában. Kiemelkedő pénzügyi munkássága elismeréséül. Kocsis László munkájával közreműködött az önkormányzat ivóvíz- és csatornarendszerének zökkenőmentes működtetésében. A város legjelentősebb kommunális beruházásának pénzügyi irányítójaként 2002-ben megszervezte a Csatornamű Társulatot, amelynek elnöke. A 2004–2008. közötti csatornaépítés folyamatát végigkísérte. Szakértelmével hozzájárult hogy a város egész területére kiterjedő szennyvíz-csatornaépítésben 5500 ingatlan tulajdonosa, bérlője részt vegyen. E felelősségteljes munka közben irányította a Vízmű gazdasági életét, szakértelmével hozzájárult a Vízmű Kft. egyenletes gazdálkodásához, fejlődéséhez és zavartalan üzemeléséhez. Tapasztalatát, szakértelmét évek óta átadja a fiataloknak, mint a közgazdasági szakközépiskola óraadó tanára.

 

 

Dr. Széchenyiné Csergő Judit ny. laborvezetőnek, a Herman Ottó Országos Állat- és Természetvédő Egyesület szentesi tagozata alapítójának, az Együtt Szentesért Civil Egyesület társelnökének, aki a helyi közösség szolgálatában végzett több évtizedes kitartó munkájával kiemelkedő érdemeket szerzett. Dr. Széchenyiné Csergő Judit alapító tagja a Csallány Gábor Múzeumbaráti Körnek, vezető szervezője a Szentesiek Baráti Körének , alapítója és anyaggyűjtője a helyi Kórháztörténeti Gyűjteménynek, alapítója és vezetője a Herman Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédő Egyesület helyi csoportjának. Több mint húsz éve vezeti a Szentesiek-Budapestiek Baráti Körét. Neki köszönhetően nagyon élénk a kapcsolat a Szentesről elszármazottakkal. Az Együtt Szentesért Civil Egyesület alapító tagja, társelnöke. Az elmúlt évben kezdeményezője, szervezője és lebonyolítója volt Koszta József Kossuth-díjas festőművészünk földi maradványai hazahozatalának.

 

 

Mihály Béla igazgató, karnagynak, aki több évtizedes pedagógiai és zenei munkásságával kiemelkedő eredményeket ért el az ifjúság művészeti nevelésében, hozzájárult a város jó hírnevének öregbítéséhez. Mihály Béla 1974. óta dolgozik a szentesi zeneiskolában. Hosszú időn keresztül volt igazgatóhelyettese az iskolának, majd 2002. óta igazgatója. Vezetésével az elmúlt évben „Kiválóra minősített alapfokú művészeti iskola” címet kapott az intézmény. Fúvószenekari találkozók, hangversenyek szervezésével jelentősen hozzájárul a város közművelődési életének gazdagításához. Közel húsz éve vezeti a szentesi fúvószenekart, amely irányításával különböző hazai és nemzetközi megmérettetéseken kiemelkedő eredményeket ért el. Szervezőmunkájának köszönhetően a zenekar külföldi kapcsolatai jelentősek, ezzel hozzájárul a város határon túli megismertetéséhez.

 

 Díszpolgári cím átadása

 

Szentes Város Önkormányzatának Képviselő-testülete SZENTES VÁROS DÍSZPOLGÁRA címet adományozza Dr. Rébeli Szabó József nyugalmazott polgármesternek, jogásznak vízilabdázónak, edzőnek, aki munkájával aktív részese volt Szentes közéletének és sportéletének. Dr. Rébeli Szabó József megromlott egészségi állapota miatt későbbi időpontban fogja átvenni a díszpolgári cím kitüntetést.

 

 

Szentes Város Önkormányzatának Képviselő-testülete SZENTES VÁROS DÍSZPOLGÁRA címet adományozza id. dr. Kispál Mihály főorvosnak több évtizedes kiemelkedő szakmai és lelkiismeretes gyógyító munkájáért, valamint városunk jó hírnevének öregbítéséért.

 

 

 

Dr. Papp Zoltán főorvos, önkormányzati képviselő méltatta Dr. Kispál Mihály főorvos munkásságát, melyet ITT hallgathatnak meg!.

 

 

 

 

Id. dr. Kispál Mihály Szentes város díszpolgárának köszönő szavait ITT hallgathatják meg! 

 

Szentes, 2009. 10. 26.

 

.