Ne a nemzetet gyászolták

 

 

 

Az aradi vértanúkról való megemlékezéssel ért véget a Szentes Városáért Civil Fórum, és a Szabadidős Sportklub hosszú programsorozata. Csatlakozott szervezeteikkel az elmúlt két évben az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulójáról igyekeztek méltóképpen megemlékezni.

Október 6-án este, hívásukra fellépők és érdeklődők várták a Kossuth téren a sötétedést, többen fáklyával a kezükben. A program a Himnusz hangjaival kezdődött, a Városi Fúvószenekar előadásában. Ezután Töll László őrnagy, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum osztályvezetője emlékezett meg a vértanúkról. A szónok felidézte, hogy Bécs vért akart, ez a bosszúszomj teremtette a nemzeti mítoszt, s Arad lett a magyar Golgota. A fiatalokhoz szólva arra keresett választ, milyen üzenete lehet számukra a rég volt hősök tettének. Az őrnagy szerint, azok között, amit a kivégzett tábornokok képviseltek, elsőként említendő a kötelességtudat, a becsület, melyeket mindennél többre tartottak a hadfiak. A mai gyerekeknek nem kívánja, hogy hősök legyenek, hiszen a hőssé válás egyet jelentene a háborúval. Az őrnagy nem nevezné balsorsnak október 6-át, s az ezt a napot kísérő pesszimista hangulatot sem osztja. S bár gyásznap, véleménye szerint nem a nemzetet kell gyászolni ezen a napon. A szó és a tett még egybecsengett ezeknél a katonáknál, ez a két szó legyen az útmutató a ma emberének, zárta gondolatait az esemény szónoka.

 

 

 

A Bárdos Lajos Vegyeskar és a Jövőnkért művészeti iskola produkciói következtek ezután. Vajda István törzszászlós, a Honvédség Bajtársi Szövetsége Szentesi Szervezete részéről tisztelgett a tábornokok jelképes akasztófái előtt, melyekkel a Damjanich általános iskola diákjai sorakoztak fel. A Horváth Mihály szobor talapzatánál egy koporsót helyeztek el, ennél a szimbolikus ravatalnál koszorúzott Szirbik Imre polgármester, majd ide kerültek a Szentesiek Bajtársi Klubja, a Szabadidős SK, valamint a Civil Fórum virágai is.

Szentes, 2009. 10. 25.

 

 

.