Kanták, korsók és mestereik

 

A vizeskantától a díszedényig, a szentesi feketekerámia évszázadai címmel új időszaki kiállítás nyílik a Koszta József Múzeumban. A tárlat a városunkban több évszázados múltra visszatekintő kézműves mesterség egykori és mai alkotói előtt tiszteleg.

 

 

 

A tavalyi esztendő folyamán a feketekerámia-készítés több alkalommal is a figyelem középpontjába került, abból az apropóból, hogy Bese László többszöri felterjesztést követően megkapta a Népművészet Mestere címet. Mód László néprajzkutató már korábban dédelgetett tervet egy áttekintő kiállításról, mely most valósul meg. A tárlat rendezője azt mondja: Szentes a Kárpát-medence jeles agyagműves települései közé tartozik, ahol az iparosok a helyben kitermelt agyagból nem tűzálló termékeket, hanem fennálló edényeket, elsősorban korsókat készítettek. A reformkorban jelentek meg a mázas készítmények településünkön is, hasonlóan a többi alföldi fazekasközpont-hoz. A Szentesen tevékenykedő mesterek vízhordásra és tárolásra alkalmas korsókat, kantákat, valamint locsolókat, tálakat, bögréket, virágcserepeket, mozsarakat, szilkéket és csirkeitatókat készítettek.

 

 

 

Az időszaki kiállítás célját Mód László úgy fogalmazta meg, hogy szeretnék bemutatni a város iparosai által készített termékeket forma és funkció szempontjából, a múzeumban őrzött darabokon, illetve a jelenleg is működő mesteremberek kerámiáin keresztül.

 

 

 

Az edények egy része a helyi művészek (Drahos István, Koncz Antal) közreműködésével készülhetett, amelyeket az iparosok is átvettek és alkalmaztak. A mintegy ötven kiállított tárgyat alkotónként és kronológikusan csoportosították, magyarázta Mód László a tárlatról, melyet október 4-én, vasárnap 15 órakor Ko-vách Péter református lelkipásztor nyit meg a múzeum megyeházi épületében, és november 30-ig látogatható

Szentes, 2009. 10. 09.

 

 

.