Csillagászati előadások a könyvtárban

 

 

 

A Csillagászat Nemzetközi Éve 2009. Ebből az alkalomból csillagászati előadássorozatot szervezett a Városi Könyvtár, melynek utolsó előadása novemberben lesz.

Ez a meghirdetett program nagyszerű alkalom arra, hogy minél szélesebb körben megismerhessük a csillagászat eredményeit.

Négyszáz évvel ezelőtt, 1609-ben alkalmazták először a távcsövet csillagászati megfigyelésekre, és a teleszkóppal történő legelső távcsöves megfigyeléseket elsősorban Galilei nevéhez kötjük. Amint az általában lenni szokott a nagy újítások esetében, természetesen Galilei kortársai is folytattak csillagászati megfigyeléseket, azonban Galileo Galilei volt az, aki a leghatásosabban interpretálta a távcsőben látottakat.

 

 

 

A Városi Könyvtár három részes csillagászati előadássorozata, amelynek első előadásán dr. Szatmáry Károly a Szegedi Csillagvizsgáló igazgatója mutatta be az érdeklődő közönségnek a csillagászati távcső múltját, jelenét és jövőjét. A sorozat záróakkordjaként novemberben Székely Péter mutatja be az űrkutatás legújabb vívmányait. A második előadáson - melyre október 21-én 18 órai kezdettel a könyvtár előadó termében került sor - a csillagászat legújabb eredményeiről hallhattunk, különös tekintettel a magyar vonatkozásokra. Továbbá a szupernóvákról és az űrcsillagászatról, valamint az exobolygók és a gravitációs hullámok titkairól Szalai Tamás, a Szegedi Csillagvizsgáló munkatársának előadásban.

Szentes, 2009. 10. 25.

 

 

.