Cél, az érettségi

 

 

 

Rendhagyó esemény zajlott le Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóaljnál 2009. október 1-én. Iskolai tanévnyitó ünnepség, a laktanya kerítésén belül. Az alakulat és a Honvédszakszervezet közös kezdeményezésével, a szentesi Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskolával létrejött együttműködés keretében, három éves, esti tagozatos érettségire felkészítő képzést indított az iskola a katonák számára. Az elsősorban szerződéses állomány számára meghirdetett oktatás célja, a katonai előmenetelhez szükséges feltételek megszerzése, valamint szerződés lejártával, a civil életbe történő visszailleszkedés, segítése a képzettségi szint emelésével.

A megnyitó ünnepségen Nyers József mérnök ezredes, a zászlóalj parancsnoka köszöntötte az iskola képviselőit, valamint a munka melletti képzést vállaló mintegy 80 fő iskolakezdő „diákot”. Elmondta, katonák számára a magasabb rendfokozat elérésének feltétele, a tiszthelyettes állománykategóriába történő előrelépésnek szükségessége az érettségi, melynek megszerzésének lehetősége most itt helyben biztosított, és kívánta, hogy aki most elkezdte a tanulást, eredményesen be is tudja azt fejezni. Szép Ilona, az iskola igazgató helyettese köszöntőjében kiemelte, nagy örömmel, és egy kicsit félve jöttek, hiszen nekik ez egy más terep lesz, mint amihez hozzászoktak. Katonák képzésében már jelentős tapasztalatuk van – mely mindig az iskolában zajlott le – és akik mindig jó eredményekkel szerepeltek az érettségiken. Örömmel jöttek most ide a laktanyába átadni, továbbadni azt a tudást, amivel rendelkeznek, és mellyel a tanulók elsajátíthatnak egy olyan általános műveltséget, amit három év alatt az érettségi megszerzése nyújt majd számukra.

A megnyitó után birtokba vehették a katonák a kialakított tantermeket, és több-kevesebb idő után, újra beülhettek az iskolapadba. Hosszú, küzdelmes út előtt állnak, melyhez sok kitartásra és szorgalomra lesz szükség. A cél azonban mindenki előtt ott lebeg: az érettségi bizonyítvány.

Szentes, 2009. 10. 25.

 

 

.