A trilógia befejeződött

SZENTESI HÍRADÓ 3.

 

 

 

A szentesi amatőrfilm klub vezetője dr. Dragon Károly volt. Irányításával a klub sokoldalú tevékenységet végzett, legkiemelkedőbb eredményük a híradófilmek készítése volt. Amikor rögzítették, az alkotók nem is sejthették, hogy felvételeik évtizedekkel később kortörténeti jelentőségűvé válhatnak.

 

 

 

A Szentesen működő Amatőrfilm Klub (AFK) Szentesi Híradó címmel 1960 és 1982 között viszonylag rendszeresen, évente 2-4 alkalommal 10-15 perces alkotásokban mutatta be a város és a kistérség életének legfontosabb eseményeit, történéseit. Ezek a jellegzetes, egyedi hangvételű riportok, filmetűdök országosan is egyedülálló módon dokumentálták az akkori Magyarország sajátos kisvárosi létét, visszaidézve a Kádár-korszak évtizedeit.

 

 

 

Az egykori filmhíradókat Karikó-Tóth Tibor és csapata az Életjel Kulturális Egyesülettel együtt "újrahasznosították" így született meg a Szentesi Híradó sorozat. Ennek a sorozatnak a harmadik és egyben befejező DVD-jét mutatták be 2009. január 8-án a Városi Könyvtárban.

 

 

 

Ez a lemez a Híradókon túl olyan rövidfilmeket is a néző elé tár, amelyek négy-öt évtizeddel forgatják vissza az idő kerekét. Felvillannak egy régi majális képei, egy pályaválasztás előtt álló fiatal töprengései, ellesett pillanatok, életképek a 60-as, 70-es évek mindennapjaiból.

 

 

 

 

Szentes, 2009. 01. 11.

 

 

.