Lengyel Év kezdet a HMG-ben

 

 

 

„Csongrád Megyei Lengyel Év 2009” elnevezéssel egész éves programsorozattal erősíti tovább a lengyel-magyar kapcsolatokat a Csongrád Megyei Önkormányzat, a program nyitóeseményét 2009. január 13-án délelőtt tartották a Horváth Mihály Gimnázium dísztermében.

A most kezdődő eseménysorozat egyik célja, hogy a lengyel és a magyar iskolák között szorosabb kapcsolat kialakítását segítse elő. Ennek részeként 2009-ben több kiállítást is bemutatnak a megyei fenntartású középiskolákban, márciusban lengyel napot szerveznek Csongrádon, ugyanott egy négy napos középiskolai program is helyet kap. Emellett Mórahalmon emléktáblát avatnak és elkészül egy Csongrád megyét lengyel nyelven bemutató turisztikai prospektus is.

 

 

 

 A "Fejezetek a lengyel-magyar közös történelemből" című vándorkiállítást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban indította útjára Joanna Stempinska, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete. Az ünnepség keretében köszöntőt mondott Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, és Dr. Zakar Péter, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke rendhagyó történelemórát tartott.

 

 

 

„Lengyel magyar két jó barát” — tartja a jól ismert mondás. A mostani tárlat 14 tabló segítségével mutatja be e két nemzet barátságának hátterét, az Árpád-kortól napjainkig tartó közös históriáját, a történelmünk találkozási pontjait, lengyel és magyar nyelven. A dokumentumkiállítást a Szegedi Lengyel Önkormányzat és a Csongrád Megyei Levéltár munkatársai készítették elő, köszönet érte dr. Karol Biernakcynak és dr. Bagi Zoltánnak.

 

 

Szentes, 2009. 01. 15.

 

 

.