Átadták az 5-ös számú légimentőbázist

 

 

 

Szentes határában, a tévétoronnyal szemközti területen lévő, összesen közel 90 millió forintba kerülő központot Székely Tamás egészségügyi miniszter, Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke és Szirbik Imre, Szentes polgármestere adta át ünnepélyesen Túri Péternek, az Országos Mentőszolgálat Légimentő Kht. ügyvezető igazgatójának.

 

 

 

Túri Péter, a Légimentő Kht. ügyvezető igazgatója az átadáson arról beszélt, hogy bázis rendkívül korszerű, szinte mindent helyben el tudnak végezni. Van kerozin kút, külön egészségügyi és műszaki raktár, illetve a rendszeres felülvizsgálatot is el tudják ott végezni. A bázis területén a burkolat tűz- és szikramentes, így attól sem kell tartani, hogy kigyulladna.

A létesítményt már belakta a személyzet: december 28-a óta innen látják el Csongrád, Bács-Kiskun és Békés megye helikopteres mentéseit. A mentőhelikopter még nem volt bevetésen a régióban.

 

 

 

A szentesi bázis az ország legmodernebb, minőségében az európai standardokat követő állomása. A kivitelezés az ausztriai légimentőbázisok tervei alapján, de a magyarországi viszonyokhoz adaptálva folyt. A bázison 4 személy teljesít egész évben, folyamatosan szolgálatot: egy pilóta, egy orvos, egy mentőtiszt és egy műszaki szakember.

 

 

 

A 225 nm-es hangár fűthető, külön egészségügyi és műszaki raktárral rendelkezik, a bázishoz saját kerozinkút tartozik. A tankolási lehetőségen túl bázis saját fénytechnikával rendelkezik, így üzemelése független más repülőterek nyitva tartásától. A személyzet számára a szociális helyiségek tágasak, kényelmesek, európai színvonalúak. A mentést saját AS 350 B típusú géppel végzi a szakszemélyzet. A gépet széles körben alkalmazzák, ez az egyik legelterjedtebb egy hajtóműves, könnyű kategóriájú helikopter.

 

 








































































































































Húzd az egér nyilát a képekre!





























































Húzd az egér nyilát a képekre!

Szentes, 2009. 01. 05.

 

.