Hivatalosan is beindult a
karate világbajnokság szervezése

 

 

 

Nemzetközi sajtótájékoztató - sportdiplomáciai előrelépés

 

Az Össz Kyokushin Karate Világbajnokságra már 20 szervezet fogadta el a felkérést, s több mint 500 harcos küzd majd egymással – hangzott el 2009. január 24-én a verseny első nemzetközi sajtótájékoztatóján Budapesten.

Megindult az együttműködés a kyokushin karate másfél évtizede külön utakon járó szervezetei között, erről több világszervezet jelenlévő vezetője biztosította a megjelenteket. Szirbik Imre polgármester a világbajnokság szellemi házigazdájaként köszöntőjében elmondta: Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy miért egy harmincezer fős város rendezi ezt a hatalmas sporteseményt. - Szentes rendezett már gyermekversenyeket, diákolimpiát, felnőtt versenyt, Európa bajnokságot és Európa kupát és elnyerte Magyarország számára a világbajnokság rendezési jogát. Tudott úgy híd lenni, hogy infrastruktúrája nem elég ahhoz, hogy egy ilyen versenyt rendezzen, de a szíve és a tudása megvan hozzá. Azonban Budapesten a feltételek biztosítottak, így hát legyen ez a verseny a hazáé, s Magyarországon belül a fővárosé – jelentette ki a polgármester, aki rámutatott arra is, hogy a szervező szentesi Oyama Dojo SE vezetője és a karatékák teljesítményükkel nagy mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy Szentes a nemzet sportvárosa címet kiérdemelte.

 

 

 

Kancho Hatsuo Royama (Kyokushin-kan) 9. danos mester szerint még látszólag rengeteg idő van a világbajnokságig, mégis nagy előrelépés, hogy a világszervezetek közül már sokan jelezték indulási szándékukat. A Kancho azt ígérte, hogy a megmérettetésen a versengésben nem számít majd, hogy melyik harcos melyik szervezet vagy ország színeiben indul, senkivel sem tesznek kivételt. Majd Hatsuo Royama a versenyzőket arra kérte, hogy teljes erejükkel és tudásukkal versenyezzenek, illetve minden jelenlévőt arra buzdított, hogy segítsék a szervező Sensei Brezovai Sándor (4. dan) munkáját. Azt pedig külön kiemelte, hogy az októberi bajnokság az első sportesemény a kyokushin karate történetében, amelyet állami sportnappá nyilvánítottak.

Még több információ a VB-ről a www.karatewt.com -on!

A sajtótájékoztatón taiko dobosok hívták segítségül a japán karate versenyek hagyományai szerint a harci szellemeket, a megjelentek megemlékeztek a Kyokushin Karate alapítójáról, Sosai Masutatsu Oyama mesterről (10. dan), illetve bemutatták a szervező várost, Szentest is, ahol évekkel ezelőtt már Európa bajnokságot is rendeztek a sportágban.

 

 

 

Ezen kívül ismertették és bemutatták a világverseny alapvető szabályait is. Elmondták többek között, hogy az összecsapásokat védőfelszerelés nélkül vívják a harcosok, akik kiütésig harcolnak full contact szabályrendszerben. A mérkőzéseken teljes erővel vihetők be az ütések és a rúgások, a test szinte minden pontja támadható az egyik fél kiütéses győzelméig, viszont van néhány tiltott technika. Royama mester megfogalmazása szerint az a legalapvetőbb szabály, hogy azt a versenyzőt automatikusan kizárják a világbajnokság küzdelmeiből, aki a BUDO szellemiségével összeegyeztethetetlenül küzd.

 

A sajtótájékoztató videó anyaga az alábbi linkre kattintva tekinthető meg a Csongrád TV jóvoltából:

http://www.csongradtv.hu/video/cstv_karate_sajtotajekoztato.wmv

 

 

Szentes, 2009. 01. 29.

 

 

.