Nyári csúcs a szentesi műszakiaknál

 

 

 

A nyár ezen időszaka nem a kellemes pihenést, a nyugodt üdülést jelenti a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj katonáinak. Két fontos előttük álló feladatra készülnek és összpontosítanak. A kecskeméti repülőnapra és a budapesti augusztus 20.-i rendezvényekre, ahol mindkét rendezvényen fontos feladatokat látnak el.

A kecskeméti repülőnapon az alakulat technikai eszközeinek statikus bemutatója mellett, kiemelt feladat hárul a víztisztító század katonáira. A várhatóan kánikulai napokon megrendezésre kerülő eseményre kilátogató tömeg, természetesen a repülőeszközök látványán, a kiállított eszközök megtekintésén túl, alapvető ellátásként tart igényt egy katonai objektumon belül az ivóvízre. Ennek a több ezres látogatói vendégseregnek az ivóvízzel történő kiszolgálása hárul a víztisztító katonákra. Ez a feladat azonban fontos, és elengedhetetlen előkészületi feladatok végrehajtását követeli meg. A megfelelő tisztaságú víz biztosítása, a víztisztító berendezések előzetes szakszerű és precíz fertőtlenítésével valósítható meg. Ez rutin feladat a katonáknak, akik a víztisztítás csúcstechnológiájú technikai berendezéseit kezelik, de a nélkülözhetetlen feladatra fel kell készüljenek, és időben el kell végezzék.

A repülőnapok alkalmával a kijelölt helyeken ivóvíz ellátó pontok kerülnek kialakításra, ahol a víztisztító berendezések csomagoló egységeivel előállított zacskós ivóvízzel látják el a látogatókat. Jelentős mennyiségű ivóvízzel készül az alegység, készleteket képez a folyamatos kiszolgálásra. A rendezvényen egy időben készítik el és hűtőkonténerben tárolják majd azt az ivóvíz mennyiséget is, amely Budapesten, augusztus 20-án a Hősök-terén, a tisztavatás alkalmával kerül kiosztásra a látogatók között.

 

 

A fenti két kép a tavalyi rendezvényen készült!

 

A másik fontos feladat a budapesti augusztus 20.-i rendezvény sorozaton belül, a „RED BULL AIR RACE”, a repülő világbajnokság technikai kiszolgálása, mely az alakulat hídépítő századait, valamint a kiszolgáló egységeit veszi igénybe. Fel kell készüljenek a verseny végrehajtásához elengedhetetlen, a Dunán telepítésre kerülő felfújható ballonoknak helyt adó pontonelemekből összeállított felületek kialakítására, és a nagy sodrású folyón, a verseny akadálypályáját képező, GPS-el meghatározott és kijelölt pontos helyeken történő rögzítésükre. Ez a feladat közel 150 főt és több mint 100 technikai eszközt vesz igénybe. A műszaki katonákra nagy feladat hárult a jelentős számú eszköz technikai felkészítése során – a járművek ellenőrzése közlekedésbiztonsági és más szempontok alapján, a BMK tolóhajók hajtórendszerének átvizsgálása, az eszközök festése –, a vagonírozásra történő előkészítéskor, majd az eszközök vízen való mozgatásának időszakába. Utolsó mozzanatként a Tiszán „élesben” végiggyakorolták a vízi tevékenységek összes fázisát.

 

 

 

Egy komoly feladatot azonban nem lehet végrehajtani kellő kiszolgáló háttér nélkül. A logisztikai biztosítás – szakácsok, szerelők, egészségügyi személyzet – kellőképpen felkészült a közös cél elérése érdekében a katonák és a technikai eszközök megfelelő színvonalú ellátására, kiszolgálására. Az előkészület záró fejezete a zászlóalj parancsnokság által végrehajtott szemle, ahol a katonák számot adtak felkészültségükről, a technikai eszközök pedig felkészítettségükről.

A szemle után következő vizsga maga az „éles” végrehajtás, amikor augusztus 18-20-án az alakulat katonái a főváros szívében, az ország háza, a Parlament előtti Duna szakaszon mutatják be szakmai tudásukat, bizonyítva ismét a műszakiak rátermettségét, precíz feladat végrehajtási képességét.

A zászlóalj katonái kellőképpen felkészültek a nagyszabású rendezvények biztosítására, a látogatók kiszolgálására, melyekkel a programokon keresztül nagyban hozzájárulnak a civil társadalom és a Magyar Honvédség, a műszaki katonák közötti kapcsolat ápolásához.

Kép és szöveg: Juhász László szds.

Szentes, 2008. 08. 01.

 

 

.