Törökök és németek ropták

 

A Csongrád megyei nemzetközi néptánc fesztiválra érkezett vendégek nem csak Szegeden lépnek fel, hanem a megye településein is kaptak bemutatkozási lehetőséget. Szentesre egy török és egy német csoport érkezett, akik 2008. június 27-én mutatták be táncukat és ezáltal népi kultúrájukat az itt élőknek. 

Hasad Táncegyüttes - Zonguldak, Törökország

 

 

Az együttest 1979-ben alapították. Célja felkutatni és összegyűjteni a török-néptáncot; annak autentikus formáját tanítani, ezáltal áthidalni a generációs különbségeket. Törökország kulturális sokszínűségét a világ minden lakójával megosztani. Megalakulása óta számos fesztiválon vett részt Törökországban és képviselte országát külföldön is. Törökország különböző régióinak néptáncait tűzik műsorukra.

Danzdeel Salzkotten - Salzkotten, Németország

 

 

Az „Ostdeutche Jugenddanzdeel" elnevezésű csoport 8 fővel 1971-ben alakult. Az évek során „Danzdeel Salzkotten"- néven alapvetően hozzájárult Salzkotten város és a környező területek kulturális életéhez. Ma már több, mint 100 tag táncol a „Gyermek", „Tinédzser", „Öregek"és „Öreg barátok" csoportban épp úgy mint a 2003-ban alapított kórusban. Dalaik és táncaik legtöbbje eredeti pomerániai és westfáliai, mint kosztümeink, melyekhez csoportjaik tagjai és a szülők kézi szövésű anyagot használtak az eredeti leírások szerint. Gyakori fellépéseik mellett rendszeresen utaznak külföldre, hogy nemzetközi fesztiválokon vegyenek részt.

Szentes, 2008. 07. 02.

 

.