KURCA REGATTA evezősverseny

A politikusok hajója elsüllyedt!

 

 

2008. július 12-13-án, szombaton és vasárnap hagyományteremtő szándékkal evezős versenyt rendeztek a Szentest átszelő Kurca belvárosi szakaszán a Szentesi Öregfiúk Vízilabda Sportegyesület.

 

 

 

A Kurca Regatta célja a túrakenuzás, az evezés, valamint Szentes természeti és turisztikai értékéinek népszerűsítése. A verseny nyílt, kortól és nemtől független bárki jelentkezhetett, a 4 fős csapatok összetétele is lehetett vegyes.

A jelentkezők három versenyszámban küzdhettek meg egymással. Négyszemélyes túrakenukkal csapatban és egyéniben, illetve szintén egyéni megmérettetés a ladikosok versenye.

 

 

 

A flúgos futam egy formatervező verseny volt fiatal úszójármű építőknek. Maximum 4 fős csapatok jelentkezését várták, akik kreativitásukat felvillantva pet-palackokból építettek legfeljebb 3 méter széles és 2 méter magas úszójárművet. A szükséges palackmennyiséget a csapatoknak kellett biztosítaniuk. A megépített úszójárművel teljesíteni kellett a 200 méteres versenytávot.

 

 

 

A Nyírségből és Zala megyéből is jöttek versenyzők az első szentesi Kurca-regattára. Túrakenukkal és ladikokkal mérte össze erejét a 62 induló. Már a kijelölt versenypálya is meglepte a résztvevőket, hiszen nem elég, hogy az evezős viadalokon megszokott egyenes út helyett kissé ívelt pálya várt a hajósokra, még a belvárosi Kurca-híd szűk boltíve alatt is át kellett siklaniuk a versenyzőknek. A selejtezők során volt olyan egység, amely szemléltette, hogyan nem szabad nekimenni az áteresznek, ha szárazon akarnak célba érni (ők 15 perc alatt teljesítették a 400 métert, mert a lehetetlent is megpróbálták, ami sikerült is nekik, mert visszamásztak a kenuba a vízen!).

 

 

 

 

Szombaton a „délután csillaga" címet egyértelműen Zengő Tibor (Tibi bácsi a TV2-ből ismert személyiség) érdemelte ki, aki 71 évesen is vállalta, hogy részt vesz a ladikosok versenyében. Mint megtudtuk, kissé a véletlennek is köszönhető volt Tibi bácsi tündöklése, a budapesti nyugdíjas ugyanis félreértette a versenykiírást. Ő két pár evezős csónakversenyt képzelt maga elé, amikor benevezett a regattára, és csak a helyszínen derült ki számára, hogy egyetlen evezővel, egy ladikban kell teljesítenie a távot. Ilyet még nem csinált, és ezt nem is rejtette véka alá: körözött, mint aki nem találja a helyes irányt, de végül átjutott a híd alatt. Negyedórára nyúlt futamát Egri Viktor, a Telesport riporterének helyszíni kommentálása mellett élvezhette a több száz fős közönség, amely tapssal jutalmazta Tibi bácsi teljesítményét.

 

 

 

Fellépése után Badár Sándor is vízre szállt a regattán. A szentesi humorista a művészek hajóját kormányozta az ismert emberek futamán, mégpedig hibátlanul, különösen annak tükrében, amit az ellenfél művelt. Bár a szervező Szentesi Öregfiúk VSE részéről különösen ügyeltek arra, hogy politikailag is kiegyensúlyozott politikuscsapat evezzen a versenyen, a Rébeli Szabó Tamás, Kálmán János, Pásztor Antal, Szirbik Imre összeállítású négyes – polgármesteri kormányzással – erősen balra sodródott, a hídnak ütközött, majd felborult. A publikum a csobbanást és az újabb hajóba szállást is üdvrivalgással fogadta, mert becsületükre legyen mondva, a döntéshozók, ázottan ugyan, de végül a fahídnál célba értek.

 

 

 

Mielőtt Sydney olimpiai bajnoka, Pulai Imre és Szeged pekingi arany-várományosa, Vajda Attila két vízilabdással, Horváth Tamással és Juhász Zsolttal kiegészülve bemutatta, hogyan lehet túrakenuval motorcsónakokat is megszégyenítő sebességet produkálni. A szombati versenynap zárásaként a flúgos futamot és vele a 60 ezer forintos fődíjat szentesi diákok nyerték: ők vitorlást építettek PET-palackokból a regattára.

 

 

 

A regatta képes összefoglalója ITT tekinthető meg!

 

 

Szentes, 2008. 07. 15.

 

 

.