Német tisztek a műszakiaknál

 

 

 

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem szervezésében, a „ZMNE hallgatói csereprogram a Német Szárazföldi Erők Hivatalával 2008” rendezvény keretében, 2008. július 1-én német katonatisztek látogattak a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj alakulatához.

Az öt fiatal tiszt 3 éves csapatgyakorlatát tölti a saját alakulatánál, ahol a jó eredményeik alapján kerültek be a két ország közötti csereprogramba, mely keretében 2008. június 16-tól július 11-ig tartózkodnak Magyarországon. Az első két hétben általános katonai kiképzésben részesültek, megismerve ezáltal a magyar kiképzési szokásokat, követelmény rendszert. A második két hétben a Magyar Honvédség fontosabb alakulatait látogatják meg. Katonai pályafutásuk kiemelt állomása kapcsolódik közben Magyarországhoz, hiszen tiszti kinevezésüket a magyarországi német Nagykövetségen kapták meg, és július 1-től viselik büszkén a hadnagyi rendfokozatot.

 

 

 

Nyers József mérnök ezredes a Műszaki Zászlóalj parancsnoka tájékoztatta a vendégeket az alakulat rendeltetéséről, feladatáról, jelenlegi helyzetéről. Majd a beszámoló után gratulált kinevezésükhöz és az első tiszti rendfokozat megszerzéséhez. Ez a gesztus kellemesen, és örömtelien érte a fiatal tiszteket, melyet szolid mosollyal köszöntek meg. Németország különböző tájairól, különböző alakulatoktól érkeztek. Szakmailag is különböző területeket képviseltek, hiszen volt közöttük híradó, javító, PSYOPS, műszaki és lövész. Viszont egy közös cél vezérelte őket a műszaki alakulatnál. Minél jobban megismerni a Magyar Honvédség speciális alakulatát és tapasztalatokat szerezni, ezáltal tudásukat jelentősen bővíteni a hídépítés és víztisztítás területén. Erre jó alkalmat szolgált a számukra megrendezett statikus bemutató, majd a tiszai gyakorlótéren végrehajtott dinamikus bemutató, melyen alkalmuk volt a technikai eszközökkel vízre szállni, és kézzelfogható közelségből látni és tapasztalni a technikai eszközök műszaki alkalmazását.

A program befejeztével kérdésemre, mely szerint mi tetszett nekik a legjobban a látottakból, a válasz kettős volt. A szakmai ismeretek megszerzése mellett, huncut mosollyal, de egyöntetűen válaszolták: „A nagy csobbanás, amikor a PTSZ belegázolt a Tiszába, és vizesek lettünk”.

A csereprogram kapcsolat azonban nagyon hasznos, hisz olyan gyakorlati ismeretekre tesznek szert egy más nemzet katonai szervezeteivel kapcsolatban, melyeket saját országukban, a saját alakulataiknál majd alkalmazni tudnak. Szeptembertől elkezdik a katonai felsőfokú tanulmányaikat, melyhez nincs jobb mankó, mint a gyakorlati ismeret.

Kép és szöveg: Juhász László szds.

Szentes, 2008. 07. 07.

 

 

.