Nagy sikerrel rendezték meg 2008. május 31 és június 1 között Szentesen, a testvérvárosok 6. Kulturális Fesztiválját. A kétévente szervezett seregszemlére az idén 4 külföldi településről érkeztek vendégek.

 

 

 

Már hatodik alkalommal ad helyet Szentes ennek a nagyszerű seregszemlének. A települések közötti nemzetközi kapcsolatok építésének egyik karakterisztikus formáját jelentik a testvérvárosi kapcsolatok.

Fontos ez az esemény, hiszen a testvérvárosi kapcsolatok többet jelentenek, mint egyszerű hivatalos tárgyalások vagy csereprogramok. Az Európai Unió Kongresszusának alapgondolatai közé tartozik az együttélés, a szolidaritás, a kölcsönös megértés témaköre, annak kérdése, hogy a testvérvárosi kapcsolatok hogyan képesek segíteni az európai emberek együttélését, beleértve immár a kelet-európai országok integrációját is, konkrétan az együttműködés formái, a korszerű kommunikáció bevonása a kapcsolatrendszerbe, a fiatalok szerepének tárgyalása, valamint újszerű kapcsolati elemek, gyakorlati módszerek megismerése, átvétele.

Az együttműködés sokszínű formai között pedig a kultúra, a művészetek áramlása kiemelten és komplex módon erősíti a különböző országokban élő emberek kapcsolatát.

 

 

 

Szirbik Imre polgármester köszöntője után elsőként a Bárdos Lajos Vegyeskar lépett fel. A 40 tagú együttes 1977-ben alakult. Az eltelt időszakban a közös éneklés, az együttlét örömén túl rangos szakmai elismerésekkel díjazták színvonalas művészeti munkájukat. Legmagasabb szintű elismerésük: a Hangversenykórus minősítés. A kórus a Csongrád Megyei Közgyűlés Alkotói Díj-át is elnyerte. A dalosok sok hazai és külföldi barátot szereztek maguknak, a zenének és városuknak.

 

 

 

A Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola Vonószenekara lépett fel az énekkar után. A vonószenekar évtizedek óta létezik valamilyen formában. Ezeket a hagyományokat folytatva dolgoznak 2000 óta Szunyogh Gabriella vezetésével. A zenekar összetétele változó, a tehetséges diákok lehetőséget kapnak, hogy tanáraikkal közösen lépjenek fel egy-egy előadáson. Repertoárjukon barokk, klasszikus és 20. századi művek is szerepelnek.

 

 

 

A németországi testvérváros a Sankt Augustini Zeneiskola növendékei következtek a műsorban. Az együttes 1997-ben alapították. Szakmai vezetőjük az egyházzenész és karmester Wolfgang Siegenbrink úr. Ebben a munkájában segíti őt Cristian Kraus asszony. Megalakulásuk óta kétszer lettek első helyezettek művészeti versenyeken. Az együttes érdekessége, hogy karmester nélkül, Kraus tanárnő betanításában adják elő műsorukat. A kamarazenekari műsorukban mindig szerepel legalább egy versenymű is.

A műsor egy igazi zenei csemegével folytatódott. Szabó Sípos Balázs (Topolya) gombos harmonikájával érkezett  

 

 

 

A zene után következett a tánc! A „Jövőnkért” Alapfokú Művészetoktatási Intézmény BALANCE moderntánc csoportja. A három éve együtt dolgozó csoport egész évben heti több edzéssel készül fel az újabb és újabb kihívásokra. Ők külön is szoros, rendszeres kapcsolatot ápolnak az újszentesi és a skierniewicei moderntáncosokkal, közös táborok és fellépések jelzik ennek állomásait.

Befejezésül a FLAY-ANGELS moderntánc csoport (Újszentes) következett, akik 3 éve alakultak, de már bemutatkoztak nemcsak nálunk, hanem Németországban, Szerbiában és Belgiumban is.

Szentes, 2008. 06. 04.

 

 

.