Vöröskeresztes elismerés a Mozaiknak

 

 

A Vöröskereszt minden évben megemlékezik a világmozgalom alapítója, Henri Dunant születésnapjáról. A Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezete 2008. május 15-én délután tartotta világnapi ünnepségét Szegeden. A rendezvényen kitüntetésben részesítették azokat az önkénteseket, akik a humanitárius eszméket magukénak vallva rendszeresen részt vállalnak a Vöröskereszt feladataiban.

 

 

 

Az Osztrák-Magyar Monarchia 1867-ben csatlakozott a Genfi Egyezményhez, ami Henry Dunant szellemiségén alapult. Henry Dunant 1828. május 8-án született és a Solferino-i emlék című művében két fontos gondolatot vetett fel. Egyrészt, hogy minden országban segélyező társaságokat kell létesíteni, másrészt pedig, hogy nemzetközi jogi érvényű egyezményekkel szabályozzák a háborúkban sebesült katonák és betegek védelmét. 1879. március 27-én megalakult a Magyar Országos Segélyező Nőegylet, ami a Magyar Vöröskereszt közvetlen elődjének tekinthető. A Magyar Szent Korona Országainak Vörös-Kereszt Egylete 1881. május 16-án tartotta alakuló ülését. Ugyanezen a napon a Nőegylet közgyűlésén elhatározták, hogy egyesülnek a Vörös-Kereszt Egylettel. Sokrétű feladatát önkéntes vöröskeresztes tagok segítségével látja el a Vöröskereszt. Mindazok, akik a Magyar Vöröskereszt szolgálatában állnak, igyekeznek Henry Dunant szellemét követni. Május 8-án országszerte jutalmazzák azokat az önkénteseket, akik sokat tesznek a mozgalomért. Szegeden arany-, ezüst és bronz kitüntetéseket adtak át a május 8-i ünnepségen.

 

 

A Magyar Vöröskereszt Országos Vezetősége a "Vöröskeresztes Munkáért" kitüntetés Ezüst fokozatát adományozta Vidovics Ferencnek, a Szentes városi szervezet önkéntesének.

 

 

 

A " Vöröskeresztes Munkáért " kitüntetés Bronz fokozatát adományozta Bubla Kálmán vöröskeresztes önkéntesnek, aki hosszú évek óta segíti a szentesi szervezet munkáját, valamint Liszkai Jánosné Árpádhalom területén gondozónőként dolgozó önkéntesnek és Szőrfi Józsefnénak, a Szentes városi vöröskereszt szervezet önkéntesének.

 

 

 

Ifjúsági Vöröskeresztes Munkáért "Elismerő Oklevélben" részesítette Berezvai Mónika Debóra iskolai védőnőt, egészségtanárt, vöröskeresztes tanárelnököt, valamint a Vöröskeresztes Munkáért Dicsérő Oklevél kitüntetésben részesítették a Szentesi Családsegítő Központot.

Szentes, 2008. 05. 19.

 

 

.