Restaurátori elismerés

 

Vigh László a Koszta József Múzeum munkatársa a 33. Restaurátor Konferencián Dr. Balázsy Ágnes-díjat kapott.

 

Vigh László Derekegyházon született 1957-ben. A szentesi Koszta József Múzeum művész-szilikátrestaurátora. Szentesen a Horváth Mihály Gimnáziumban érettségizett, majd Budapesten a Magyar Képzőművészeti Főiskola tárgyrestaurátor szakán szilikát-restaurátor oklevelet szerzett. A szentesi Koszta József Múzeum munkatársa 1979 óta.

 

Az eltelt közel 30 esztendőben sok ezer tárgyat restaurált meg. Közöttük kiemelkedő együttesek voltak a Szegvár-oromdűlői ezer síros avar temető anyaga, a budapesti Történeti Múzeum római üvegtárgyai egy része, a Vésztő - mágori, a Szegvár - tűzkövesi őskori lelek, a kiskunhalasi Thorma János Múzeum Thorma képzőművészeti hagyatéka, a Helikon Múzeum kocsi gyűjteménye egy része, a Koszta József Múzeum történelmi arcképcsarnoka (nagyméretű olajképek), valamint a gorzsai és az ópusztaszeri leletek egy része. Jelentős volt a KJM törzsgyűjteménye egy részének újrarestaurálása is. Nevéhez kötődik Csanytelek - Újhalastó neolit lelőhely, Nagymágocs - Paptanya szarmata település, Szegvár - Kastély középkori (reneszánsz) emlékeinek, Csongrád - Bokros neolit, Csongrád - Felgyő (László Gyula) avar, Derekegyház - Ibolyásdomb, Szegvár - Kontrapart, Szentes - Borbásföld leleteinek kiegészítése és konzerválása. A szentesi múzeum néprajzi gyűjteménye utóbbi harminc évi gyarapodásának tárgyait, számos kis mesterség szerszámait, eszközeit tisztította és konzerválta.

 

 

 

A szentesi Koszta József Múzeum valamennyi kiállításához restaurálta a leleteket, továbbá csaknem minden kiállítása művészeti tervezője és megépítésének kivitelezője. Ezek között legrangosabb a 2004-ben átadott, ALFA pályázat keretében megépült szentesi un. megyeházi épület tárlatainak látványtervezése volt. A Csongrád Megyei Múzeumi Szervezeten belül az új csongrádi bronzkori és a hódmezővásárhelyi újkőkori kiállítások anyaga egy részének restaurálója, a kiállítások látványtervezője, és részben kivitelezője volt. Ő készítette Ópusztaszeren, a Nemzeti Történeti Emlékparkban a Promenád viselettörténeti kiállítás épületszobrászati elemeit.

Önálló képzőművészeti alkotóként, azaz szobrászként, keramikusként és grafikusként Szentesen és a környéken a műemléképületek felújításában, azok belsőépítészeti és épületszobrászati munkájában aktívan részt vesz. E téren kiemelkedő munkái voltak Szentesen az egykori zsinagógából kialakított városi könyvtár felújítása, ahol nemcsak díszítőművész, hanem belsőépítész is volt. Ő restaurálta Szentesen az ortodox görög egyház ikonosztázát, a katolikus Szent Anna templom Szent József szobrát, a református templom díszítő kőanyagát, valamint a volt megyeháza homlokzati szobrait.

Önálló szobrászati és kerámiaművészeti alkotótevékenysége eredményeként több kollektív és egyéni kiállításon mutatkozhatott be, a kultúrát és a művészeteket kedvelő nagyközönség előtt.

Szentes, 2008. 05. 20.

 

 

.